Pražská šunka, tradiční specialita: po dlouhých šesti letech ji uznala EU

TNBiz, 27.3.2018

Pražská šunka oficiálně patří mezi tradiční evropské speciality. Na seznam ji po více než šesti letech, co o to Česko usilovalo, zapsala Evropská komise. Pražská šunka se tak stala pátou českou potravinou, která na seznamu figuruje.

V rejstříku tradičních specialit Evropské unie už má Česko tradiční špekáčky, liptovský salám, spišské párky a lovecký salám. Všechny tyto potraviny má ale Česko registrované spolu se Slovenskem. Pražská šunka je tak první ryze českou tradicí.

Evropská komise rozhodla o zapsání pražské šunky do prestižního rejstříku už na konci února, teď se tak oficiálně stalo. O zápis přitom čeští výrobci usilovali už od roku 2012, došlo k němu tedy po více než šesti letech.

Proti registraci Pražské šunky jako tradiční speciality protestovaly Itálie, Německo, Rakousko i Slovensko. I v těchto státech totiž šunku stejné charakteristiky vyrábějí. Kvůli tomu teď bude pro používání označení platit pětileté přechodné období, po nějž nemusejí výrobci dodržovat vyžadovaná pravidla.

Na seznam tradičních specialit mohou být zařazeny unikátní zemědělské a potravinářské produkty, které se vyrábějí minimálně třicet let. Pražská šunka pochází už z poloviny 19. století a jde o jeden z nejznámějších masných výrobků s původem v Praze.

Žlutomodrým evropským logem teď budou označeny tři varianty výrobku. Pražská šunka na kosti se liší způsobem výběru a opracování masa, je v ní specifický poměr vepřové kýty a láku. Pražská šunka bez kosti je produkt nejvyšší jakosti vejčitého či válcovitého tvaru s dekorativním povrchem. Pražská šunka v konzervě má tenkou vrstvu aspiku mezi masem a obalem.

Výrobek s označením "Zaručená tradiční specialita" bude muset splňovat přesnou recepturu a technologii výroby. Pražská šunka se tradičně vyrábí z vepřové kýty, zachová se původní oválný tvar - použitím tzv. pražského řezu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky