Pivní revoluce v Česku: ležáky poprvé porazily desítky

TNBiz, 8.4.2018


Češi zůstávají národem pivařů, ale jejich chutě a chování se mění. Jasně to dokazují čísla z posledních let, podle kterých levná výčepní piva postupně ztrácí svoji výsadní pozici. A loni silnější a dražší ležáky poprvé zvítězily.

Česko se tímto trendem blíží západní Evropě. Také pijeme méně, ale jsme ochotni si za pivo připlatit, píší čtvrteční Lidové noviny.

Ještě před pár lety přitom byla úplně jiná, statistikám o spotřebě vládly devítky, desítky, zkrátka levná výčepní piva. Předloni už byla situace téměř vyrovnaná a loni jedenáctky a dvanáctky poprvé triumfovaly.

To ale není vše - zároveň také pijeme pivo méně, což dokazují čísla celní správy, která od pivovarů inkasuje spotřební daň. A co za tímto trendem stojí?

 

"Klasičtí pijáci, kteří si za večer dali pořádnou porci levných desítek a moc neřešili, co pijí, postupně vymírají. Přichází mladší generace, která si už vybírá a hledá více kvalitu," cituje deník Tomáš Maiera, který na České zemědělské univerzitě přednáší ekonomiku pivovarnictví.

Preferencí ležáků před výčepními pivy se podle Maiera blížíme jiným pivním velmocem jako jsou Německo či Rakousko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky