Nové ceny nemovitostí potvrzují splaskávání bubliny

Research, 10.4.2018


V minulém týdnu ČSÚ oznámil, že české nemovitosti v posledním čtvrtletí roku 2017 podražily o 8,4 %. Číslo nevyvolalo žádný rozruch, ale mělo by. Proč?

Jde o takzvaný index cen nemovitostí (house price index, HPI) – asi nejvíce reprezentativní, a každopádně pro celou Evropskou unii metodicky harmonizovaný ukazatel vývoje cen nemovitostí. Proto si mezi různými dalšími údaji o cenách vlastnického bydlení zaslouží mimořádnou pozornost.

A v současnosti je zajímavý i svými konkrétními hodnotami. Byl to totiž právě HPI, který už od roku 2012 téměř bez přestávky zrychloval svůj růst, až loni vynesl Česko na čelo celé Evropské unie. V druhém čtvrtletí roku 2017 tento růst přesáhl dokonce 13 %. Začalo se mluvit o nebezpečné realitní bublině.

Třetí čtvrtletí však naznačilo změnu: růst HPI po letech poprvé naopak zpomalil, byť jen mírně na 12,5 %. Tento signál ochlazování pak jasně potvrdilo poslední loňské čtvrtletí, v němž – jak jsme se dověděli minulý týden – už HPI rostl jen výše zmíněným tempem 8,4 %. Odpovídá to i dalším údajům, jako je zpomalující růst ob jemu hypoték, a naopak zrychlující růst hodnoty stavebních povolení a počtu zahájených bytů.

Pokud se tedy na českém trhu s vlastnickým bydlením nějaká bublina začala nafukovat, tak už zase splaskává.



Michal Skořepa





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality