Dvě třetiny majitelů nemovitostí: vytápění peletami je šetrné

Další vlnu kotlíkových dotací určených na modernizaci vytápění v českých domácnostech zvažuje využít 60 % majitelů domů, chat či chalup. Největší zájem by měl být o tepelná čerpadla, která zvažuje pořídit 24 % majitelů, o peletové kotle (15 %) a plynové kondenzační kotle (10 %). Vyplývá to z výzkumu mezi českými majiteli domů, chat a chalup, který pro společnost Stora Enso zpracovala agentura STEM/MARK.

O existenci kotlíkových dotací vědí téměř všichni dotázaní (95 %), dosud je však využily jen 3 % respondentů. Čtvrtina majitelů si už zjišťovala podmínky pro získání dotace.

Podle aktuálního průzkumu je převažujícím zdrojem vytápění dřevo, kterým se topí ve dvou třetinách domů, chat či chalup. Dále se nejvíce využívá zemní plyn (39 %), uhlí (27 %), elektřina (24 %) a dřevní brikety (18 %).

Dotace až 80 %

Výzkum zjišťoval i postoje k vytápění dřevními peletami, které v Česku aktuálně využívá asi 27 tisíc domácností. Jedná se o stále populárnější zdroj, v posledních letech přibude každý rok zhruba tři tisíce nových takových domácností.

Pelety, vyráběné z odpadních produktů na pilách, považuje 73 % majitelů za šetrné k životnímu prostředí. Dvě třetiny je charakterizují jako zdroj, jehož spalováním nevzniká téměř žádný odpad a stejný počet lidí (66 %) je považuje za moderní způsob vytápění. Na druhou stranu 63 % říká, že kotle na pelety jsou drahé.

Kotlíkové dotace kompenzují právě tyto vyšší pořizovací náklady, stát je připraven hradit až 80 % ceny peletového kotle,“ vysvětluje T omáš Krčil ze společnosti Stora Enso, která provozuje jeden z největších českých závodů na výrobu pelet ve Ždírci nad Doubravou . „Provozní náklady jsou pak srovnatelné s ostatními komfortními druhy vytápění, přičemž pelety patří mezi ty nejekologičtější. Mají vysoký obsah energie a hustotu a spalují se efektivněji než tradiční dřevo, což z nich dělá velmi ekonomický způsob topení.“

Pelety považuje 73 % majitelů za šetrné k životnímu prostředí

Češi pelety teprve objevují

Povědomí o peletách, jakožto zdroji tepla šetrnému k životnímu prostředí, je momentálně mezi Čechy velmi nízké. Součástí výzkumu byla i otázka položená široké populaci, nikoli jen majitelům domů a chalup: Jaký způsob vytápění vás napadne, když se řekne ekologické vytápění? Lidé spontánně jmenovali nejčastěji solární panely (24 %) a tepelná čerpadla (22 %). Zemní plyn, tedy neobnovitelné fosilní palivo, byl třetím nejčastěji uváděným (16 %). Na dalších místech se umístila elektrická energie a dřevo (obojí 15 %), na šestém místě pak dřevěné pelety (4 %).

„Nicméně díky pozitivnímu přístupu k peletám a rostoucímu zájmu lidí o ekologická řešení se dá čekat, že pelety budou mít v Česku podobný úspěch, jako zažívají ve Skandinávii nebo v Itálii,“ předpovídá Tomáš Krčil ze společnosti Stora Enso.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky