Ekospol: Univerzální Korcovo pravidlo pomůže vyhnout se koupi předraženého bytu

 

Ceny realit u nás dosahují nových vrcholů a i pro další období jim finanční analytici prorokují růst. Situace je vyhrocená zejména v Praze, kde se vlivem průtahů ze strany úřadů zpomalila výstavba nových bytů. Velký převis poptávky nad nabídkou zde tedy tlačí ceny nahoru silněji než jinde.

 

Toho se snaží někteří prodejci a developeři využít, zkouší vyšponovat ceny ještě výše a čekají, co lidé ještě snesou. Když narazí na neinformovaného zákazníka a dostanou ho pod tlak například informací, že když nekoupí hned, tak byt okamžitě kupuje někdo jiný, mohou bohužel i s přestřelenou cenou uspět.

 

Pro zákazníky je tu přitom k dispozici jednoduché pravidlo, podle kterého se lze poměrně snadno v zorientovat v tom, jaká cena za byt je přiměřená. Je to tzv. „Korcovo pravidlo“, jehož autorem je generální ředitel a zakladatel developerské společnosti EKOSPOL Evžen Korec.

 


Korcovo pravidlo říká, že u bytů, které mají plochu do 50 m2, musí cena bytu (včetně daně) představovat maximálně 20násobek ročního nájemného v dané oblasti. A toto pravidlo platí prakticky univerzálně a nezávisle na poloze. Míra atraktivity dané lokality je již totiž odražena ve výši nájemného. Toto pravidlo je opravdu velmi užitečné, když potřebujete při koupi bytu rychle zjistit, jestli byt není předražený a jestli stojí za to, o jeho pořízení dál uvažovat.

 

Že Korcovo pravidlo opravdu funguje i v současné době, kdy se ceny realit šplhají do nových a nových výšin, si můžeme snadno porovnat na jednoduchém příkladu nabídky samotného EKOSPOLU, který se snaží držet ceny trvale na uzdě a nabízet bydlení v cenových relacích, které budou dostupné pro běžného člověka.

 

Byt 1+kk o ploše 37,1 m2 (33,3 byt + 3,8 balkón) v projektu Panorama Kyje v Praze 9 má Ekospol v aktuálně nabídce za 2 709 120 . Při ověření nabídky pronájmů realitních kanceláří v dané oblasti zjistíme, že nájem za rozměrově a kvalitativně srovnatelný byt se zde pohybuje nejčastěji kolem 12 000 měsíčně. To znamená roční nájem 144 000 korun a 20 ročních nájmů nám stanoví, že cena koupení takového bytu by dle Korcova pravidla neměla přesáhnout 2 880 000 , což EKOSPOL se svou nabídkou splňuje.

 

U větších bytů (velké 2+kk, 3+kk a více) by cena bytu měla podle stejného pravidla být maximálně na úrovni 25–30násobku ročního nájemného. I zde korelace funguje univerzálně.

 

Kupci bytů tedy mají v Korcově pravidlu po ruce opravdu jednoduché a fungující vodítko, podle kterého si mohou ověřit, zda je cena bytu, o který se zajímají, přiměřená. Pokud zájemce zjistí, že se nabízená cena bytu Korcovu pravidlu vymyká, měl by se začít poohlížet jinde, protože v takovém případě by nejspíše jen nechal někoho snadno vydělat na nemovitosti, která takovou hodnotu nemá.

 

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality