Soutěž ekologických projektů E.ON Energy Globe prodlužuje přihlašování

Už jenom pár dní zbývá na přihlašování projektů do slavnostního desátého ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Soutěž oceňuje a zviditelňuje projekty i nápady, které šetří energii a chrání přírodu. Registrovat svůj projekt mohou jednotlivci, firmy i obce do 15. května. Vítěze čeká zasloužená publicita a hodnotné ceny od partnerů.

„Soutěž pomohla rozšířit povědomí široké veřejnosti o tom, že i maloobchodní prodejny lze stavět ekologicky šetrnějším způsobem,“ říká Zuzana Holá, vedoucí oddělení komunikace společnosti Lidl. V minulém ročníku soutěže E.ON Energy Globe ukázala první prodejna nové generace Lidl v pražských Průhonicích, že i maloobchodní řetězce si uvědomují důležitost životního prostředí. Prodejna využívá například tepelná čerpadla nebo úsporné LED osvětlení. Obdobných prodejen postavila společnost již více než 20. Ve všech využívá úsporné technologie a u některých navíc nově instaluje i rychlodobíjecí stanice pro elektromobily.

V soutěži sklidil úspěch i Michal Šperling. Se svým ekologickým domem loni vyhrál v kategorii Stavba. Střecha jeho obydlí funguje jako kořenová čistička odpadní vody. Dům navíc využívá vlastní obnovitelné zdroje energií. Projekt se porotě líbil natolik, že se stal celkovým vítězem soutěže E.ON Energy Globe. Šperling takto dostal příležitost reprezentovat Českou republiku ve světovém kole v Íránu. „Střecha s čističkou odpadních vod se hodně líbila indickým zástupcům. Podle našeho návodu si vytvoří projekt v Indii,“ dodává Šperling. Ten momentálně pracuje na projektu na Žižkově. Mělo by zde dojít k výstavbě bytů se střechou velkou asi 500 m2, která bude fungovat právě jako čistička odpadních vod.

Soutěž E.ON Energy Globe dává příležitost ke zviditelnění všem chytrým projektům, jež mají pozitivní dopad na životní prostředí. Zapojila se do ní také mládež s projektem Rekola. Jedná se o bikesharing neboli systém veřejného sdílení kol. Můžete si vypůjčit růžové kolo, jezdit na něm neomezeně dlouho, a nakonec ho kdekoliv uzamknout. „Byli jsme příjemně překvapeni z druhého místa v tak prestižní soutěži. Potkali jsme spoustu úžasných lidí. Především díky E.ON Energy Globe jsme začali spolupracovat s naším dnešním partnerem Hello bank,“ komentuje copywriterka pro Rekola Magda Zicháčková. Dodává, že fungují v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Teplicích a nově i v Liberci. Od 1. května spouštějí službu též v Ostravě.

„Všechny projekty, které mají smysl, si zaslouží pozornost. Proto se soutěž E.ON Energy Globe letos opět snaží o jejich zviditelnění a ocenění,“ říká Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Uspět je možné v šesti kategoriích – Obec, Mládež, Firma, Stavba, Nápad a Kutil. Jedná se o celosvětovou soutěž a celkový vítěz z každé země pojede reprezentovat svůj projekt do mezinárodního kola. Lidé mohou své projekty přihlašovat na webových stránkách soutěže až do 15. května.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2 100 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy