Pojištění hypotéky: ano nebo ne?

Wüstenrot, 2.5.2018
Po veškerých výpočtech, jste přišli na to, že hypotéka bude nejlepším řešením vašeho bydlení? Začínáte se těšit a plánovat, kolik bude mít dům místností a jak je vybavíte? Abyste vašich plánů docílili ještě důsledněji, je před samotným zažádáním o hypotéku třeba zvážit i pojištění. Některé je povinné, jiné se v neočekávaných situacích může hodit. 

Přesně víte, kolik hypotéce můžete z rodinného rozpočtu ukrojit, abyste současně zabezpečili hladký chod domácnosti, absolvovali dvě dovolené ročně a poslali děti na školu. Započítali jste i situace, které neovlivníte? Hypotéka je totiž běh na dlouhou trať a většina z nás splácení zasvětí polovinu života, i toto při jejím založení mějte na paměti a v dostatečném předstihu ošetřete. Jak? Ideálně pojištěním.

 

Pojištění nemovitosti x pojištění domácnosti

Pojištění nemovitosti je jediné povinné pojištění související s hypotékou. Můžete si ho sjednat sami u vámi vybrané pojišťovny, u některých bank je možné ho sjednat rovnou v rámci vaší smlouvy.

Někteří lidé si ale neuvědomují rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti. Pojištění nemovitosti kryje škody způsobené na nemovitosti jako takové. Jde tedy o zdi, podlahu, stropy, zárubně a další věci, které jsou k ní napevno přidělané. Sjednání tohoto pojištění a jeho „vinkulaci“ obvykle banky vyžadují před čerpáním hypotéky jako povinnou záruku proti zkáze nemovitosti, kterou poskytujete jako zástavu. Naproti tomu pojištění domácnosti kryje její vybavení. „Pro představu existuje jednoduchá poučka - kdybychom byt nebo dům obrátili vzhůru nohama, tak vše, co vypadne, patří do skupiny pojištění domácnosti,“ říká Marian Holub, expert na hypotéky. Vše záleží na tom, jaká rizika vyberete, proto pečlivě zvažte všechna, která vašemu domu mohou hrozit. Většina si sice pojistí nemovitost, ale na její vybavení už nemyslí. Při případné pojistné události tak od pojišťovny dostanou plnění vztahující se k nemovitosti, ale vybavení jako elektroniku, nábytek či oblečení jim již nikdo nezaplatí. Základní doporučení tedy zní „s nemovitostí pojistit i domácnost“.

 

Pojištění schopnosti splácet

Jedno z nejčastěji nabízených nepovinných pojištění v případě hypotéky. Setkat se můžete i se situací, kdy v případě uzavření této pojistky získáte nižší úrokovou sazbu. Rozsah krytí se u jednotlivých bank, resp. pojišťoven, které pro ně pojistky vyřizují, příliš neliší. „I nepovinné pojištěníhypotéce může být prospěšné a má smysl. Pojištění schopnosti splácet kryje nejčastěji invaliditu či úmrtí, dále může krýt například ztrátu zaměstnání nebo dlouhodobou nemoc dle zvolené varianty. Jedná se tedy o zásadní životní události, které sami neovlivníte a díky pojištění máte vy i vaši blízcí více jistoty. Samozřejmě je důležité před sjednáním pojištění pečlivě prostudovat podmínky, na dotazy pojišťovny odpovědět pravdivě a správně nastavit smlouvu,“ doplňuje Marian Holub, expert na hypotéky a dodává: „Mnohým nepříjemnostem se vyvarujete sjednáním hypotéky i pojištění u ověřených poskytovatelů.

 

V případě pojištění pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání se setkáte s pojmem karenční doba. Jde o to, že peníze nedostanete okamžitě za dva, tři dny, ale po uplynutí určité minimální lhůty, kterou stanovuje pojišťovna a může se tedy lišit.

 

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky