Chaty a chalupy: tipy, jak se nenechat napálit při jejich koupi

TNBiz, 23.5.2018

Chataři a chalupáři již nejspíš dávno odzimovali své rekreační objekty a naplno je využívají. Chatové oblasti na jaře a v létě o víkendech doslova praskají ve švech. Jak se ale nespálit při nákupu chaty nebo chalupy? Máme pro vás několik tipů!

Ačkoliv chat a chalup je na trhu velké množství, poptávka přesto převyšuje nabídku. Jezdit se rekreovat do svého začíná být v posledních letech opět v módě a ti, kteří rekreační objekt například nezdědili po rodičích, nyní shánějí na vlastní pěst. A ne vždy je to lehké.

Že není situace na trhu tak dobrá, jak se na první pohled může zdát, poznáte hned, jakmile začnete chatu nebo chalupu ke koupi shánět. Ty opravdu dobré nebo zajímavé jsou rychle pryč. Dlouho na inzertních portálech zpravidla zůstávají ty nemovitosti, které skrývají nějaký zádrhel. A na ty je potřeba si dát pozor. Zatímco u rodinných domů jsou již lidé zvyklí si před koupí prověřovat stav budovy, u rekreačních objektů kupující nad lecčíms přivřou oči.

Obecně se nejvíce chat a chalup prodává ve středních Čechách, v poslední době ale roste zájem i o Liberecký kraj: "Hlavním důvodem je blízkost Prahy, z níž to do vybraných lokalit autem trvá maximálně hodinu. Na území středních Čech se nachází řada atraktivních oblastí jako je okolí Berounky, Posázaví či Křivoklátsko. Třetím důvodem je skutečnost, že chalupy a chaty mohou pro řadu lidí znamenat zajímavou investiční příležitost," vysvětluje Milan Vršecký z realitní kanceláře RE/MAX Synergy.

Už dávno neplatí, že pořizovací cena chaty nebo chalupy je v porovnání s bytem nebo rodinným domem zanedbatelná. Najít v nabídce chatu za dva nebo tři miliony není v dnešní době problém. I proto je dobré si dát pozor, v jakém stavu objekt je a nechat si ho před koupí pořádně zkontrolovat: "Typické závady pro rekreační nemovitosti jsou vlhké zdi a plísně. Jejich odstranění se může pohybovat v rozmezí desítek tisíc korun. Závady typu zatékání střechou, problémy se statikou nebo prosakující vlhkost se můžou dle rozsahu a velikosti domu vyšplhat i ke statisícům," vysvětluje Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space, která provádí certifikované prohlídky budov.

Ačkoliv prohlídka nemovitosti před koupí stojí jen několik tisícovek, lidé si neuvědomují, že jim tato cifra může ušetřit mnohem větší částky za pozdější opravy. "Lidé to většinou neřeší, protože tyto objekty nejsou většinou určeny k trvalému bydlení. U kupovaných bytů a domů si kupující na tzv. Zdravotní audit nemovitosti zvykají, u chat a chalup jim to přijde zbytečné," říká Luděk Lošťák

 

Většinu chat a některé horské chalupy (zejména tzv. roubenky) tvoří z velké části dřevo. A na to by se mělo dát také pozor: "Rozhodně bych při koupi doporučoval udělat kontrolu stavu, v jakém použité dřevo je. Může být napadeno škůdci nebo dřevomorkou, což může mít na výsledný stav nemovitosti naprosto zásadní dopad," uzavírá Lošťák.

A trocha statistiky na závěr. Průměrně nejdražší rekreační objekty se v současné době prodávají pod Ještědem. Průměrná cena chaty nebo chalupy v Libereckém kraji atakuje dva miliony korun. Naopak nejlevnější chatu pořídíte na Karlovarsku a v Ústeckém kraji, tady vám bude ke koupi stačit průměrně přibližně 750 tisíc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům