Nový hit zahrádkářů: místo včel si pořizují čmeláky

TNBiz, 31.5.2018

Za posledních 25 let zmizely z přírody až tři čtvrtiny létajícího hmyzu. A tak začínají zahrádkáři kvůli nedostatku opylovačů hromadně chovat čmeláky. Jediná farma v Česku sídlí nedaleko Brna a všechny úly měla vyprodané během několika hodin.

Ve vyhřívané místnosti jediné čmeláčí farmy stojí jedna plastová krabice vedle druhé a v každé je čmeláčí královna a parta trubců.

V této laboratoři vyrostou každý rok tisíce čmeláků, ale prodalo by se klidně desetkrát tolik. Kdo si chce založit vlastní úl, musí objednávat už během zimy. Jeden chov přijde na 1300 korun.

Kvůli nedostatku hmyzu je teď o čmeláky mezi zahrádkáři takový zájem, že všechny úly rezervovali během šesti hodin od zahájení prodeje.

Pan Vacek si pro včelí medvídky přijel až z Českých Budějovic. Laborantka mu přímo do čmelína naskládá královnu i s dělnicemi. Za pár měsíců bude úl pln

Čmelín na zahradě je zárukou bohaté úrody. Čmeláci vypadají jako lenoši, ale podle entomologů se jedná o velké pracanty. Jeden čmelák zvládne za den opylovat až patnáct stovek květů a díky dlouhému jazyku dosáhne i na hluboké květy rajčat.

"Lidé volají, že od té doby, co mají čmeláky, mají třešně nasazené jako nikdy, stejně tak rajčata nebo jahody," prozradila entomoložka Alena Votavová.

Vědci zjistili, že za posledních pětadvacet let vymřelo kvůli pesticidům a změně klimatu až sedmdesát procent hmyzu a včely ničí jedna choroba za druhou.

 

"Včelaři neodhadli včas, že včelstva jsou ohrožena nemocemi," prozradil TV Nova Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského.

Ti, kteří nestihli objednat čmeláky z farmy, nemusejí zoufat. Hnízdící královnu je možné zjara odchytit v přírodě a při troše štěstí se sama ve čmelínu uhnízdí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy