Do Itálie za jídlem: jak si objednáte levněji, prozradila průvodkyně

TNBiz, 6.6.2018

Itálie kromě moře, krásné přírody a historických měst láká především svou gastronomií. Každý region má něco typického, co byste rozhodně měli ochutnat, jestli se do této jihoevropské země chystáte.

Itálie patří k turisticky nejoblíbenějším destinacím. Dovolené tady každoročně tráví i desetitisíce Čechů - ať už to jsou pobyty u moře, nebo návštěvy jednotlivých měst. Země je proslulá také skvělou kuchyní, která sestává především z mořských plodů, sýrů a těstovin.

Gastronomie je úzce navázána na region, kde se připravuje a jí. I přesto mají jídla některé společné prvky. Snídaně není příliš vydatná, Italové většinou zaskočí na kávu a croissant nebo jiné pečivo a pokračují do práce. Záležet si dávají na obědě, který začíná předkrmem, následuje první chod, druhý chod a dezert.

První chod, tzv. primo bývá polévka, těstoviny nebo rizoto. Ten druhý (secondo) je většinou maso, případně nějaké mořské plody a ryby. Poté přijde na řadu sladký dezert, případně ovoce. Daleko méně pokrmů se jí k večeři, kterou Italové mívají později než my.

Mezi hlavními jídly dne si můžete v Itálii kdykoliv dát nějakou svačinu. Oblíbené jsou sýrové nebo šunkové talíře. Italové jsou pyšní na své pecorino, parmazán či mozzarellu, stejně jako na mortadelu nebo prosciutto.

Když se řekne italská kuchyně, většinu lidí jako první napadne pizza. "Typická je pizza Margharita, která se může zdát chudá, ale je výborná. Má nejlepší rajčata, mozzarellu, bazalku a je trochu zakapaná olivovým olejem, to stačí," uvedla ve Snídani s Novou průvodkyně Barbora Šupíková.

Dalším ikonickým pokrmem je zmrzlina. "Když si v Itálii řeknete gelato piccolo, je to pro nás obrovská porce. A pokud chcete vyzkoušet něco jedinečného, v Římě existuje ulička, kde mají zmrzlinárnu se 150 druhy," doplnila Šupíková.

Obecně podle ní platí, že na severu jsou bohatší regiony, proto i tamní jídla mají více surovin. Na jihu sestávají především z ryb a dalších mořských živočichů a zeleniny. Výborné víno a aperol nebo jiný spritz pijí ale napříč Itálií.

Rozdíly jsou také v kávě. Italové pijí malá espressa, často přímo na baru. "Stačí, když řeknete kafe, a dostanete kávu do malého hrnečku, asi centimetr. Lungo znamená asi centimetr a půl. Hodí se vědět, že když si dáte kávu na baru, je levnější, než kdybyste si sedli a objednali si," prozradila průvodkyně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky