Hledání kešek Čechy baví, občas ale může jít i o život

TNBiz, 11.6.2018

Geocaching (geokešing) neboli sbírání ukrytých schránek se v posledních letech stalo koníčkem pro spoustu Čechů. Lidé si za pomocí navigace a speciální aplikace zpestřují turistiku. Jenže některé z kešek mohou být schovány na nebezpečných místech.

Odborníci upozorňují, že lidé by neměli podcenit přípravu a pro kešky se vydávat například s lékárničkou, ale třeba i s lanem nebo reflexní vestou.

Krásný výhled, příroda a honba za pokladem - právě to většinu hledačů geocachingu láká. Jenže existují místa, která nejsou tak lehce přístupná a při nesprávné výbavě mohou být pro hledače dokonce i nebezpečná.

Takový skrytý poklad se nachází u zříceniny Baba na jedné vyhlídce nad Vltavou. Jenže i tady lidem hrozí nebezpečí úrazu. "V zimě, kdy tady může být sníh, tak to může být kluzké a i tato keš může být nebezpečná, hrozí, že se můžete zřítit," říká zkušený keškař Otto Šleger.

Dalším místem, ze kterého mají respekt dokonce i odborníci, je zatopený lom u Štěchovic. Pod hladinou se tam ukrývá vrtulník - keška je skryta uvnitř. Lidé tak při jejím nalezení potřebují potápěčskou výbavu a také partnera. Vydat by se tam prý měli amatéři pouze za doprovodu profesionálního potápěče.

"Mně se tam stalo, že jsem se toho vrtulníku dotkl a v tu ránu se to kolem mě strašně zkalilo a já jsem ztratil orientaci, kde je nahoře a kde je dole," vzpomíná Šleger.

Jedna z kešek je umístěna i na vrcholku skály, v blízkosti pražských Bohnic. Ta je prý mezi hledači velice oblíbena. Jenže za špatného počasí může hrozit pád.

Místem, které přitahuje hráče geocachingu jako magnet, je i jedna ze štol pražského Dejvického potoka. Zakladatel kešky radí před návštěvou zkontrolovat hladinu vody a nezapomenout správné vybavení. Právě to lidé často podceňují.

Stovky kešek po celé České republice jsou umístěny i na stromech, jenže právě ty patří k jedněm z nejnebezpečnějších, lidé k jejich zdolání většinou potřebují žebříky anebo lana.

"Platí taková zásada, která platí pro všechny keše umístěné v přírodě a to chovat se ohleduplně. Být na to připraven fyzicky a mentálně a mít s sebou někoho, kdo to umí, když já to neumím," vyjmenovává Slávek Hoblík z asociace geocachingu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky