Horké realitní léto a sychravý podzim pro nové hypotéky

Letní prázdniny bývají na nemovitostním trhu klidnějším obdobím. Lidé se věnují dovoleným a odpočinku a důležitá rozhodnutí si nechávají až na babí léto po opadnutí největších veder. Letos to ale nejspíše bude jinak a horko bude i na trhu s bydlením. Vzhledem k chystaným změnám při poskytování hypoték i očekávanému vývoji na trhu se totiž letos nevyplatí s pořízením vlastního bydlení příliš otálet. Proč nyní příliš neodkládat jednu z největších investic života, vysvětlím v následujících bodech.

1) Nyní ještě můžete koupit vlastní byt na hypotéku

Pokud plánujete pořídit byt s pomocí hypotečního úvěru, zbystřete. S platností od 1. 10. 2018 zpřísnila Česká národní banka (ČNB) podmínky poskytování hypoték. Banky budou muset přísněji posuzovat čistý příjem žadatele vůči jeho zadlužení (včetně plánované hypotéky). Jestliže nemáte silně nadprůměrný příjem, může se stát, že od října nemusíte mít hypotéku vůbec schválenou, nebo minimálně ne v takové výši, jakou byste potřebovali. Proto pokud koupi bytu nyní zvažujete, neváhejte a požádejte o hypotéku na něj ještě teď, než vstoupí v platnost nová omezení. Poté už se k nákupu nemusíte vůbec dostat.

2) O hypotéky bude boj

S ohledem na blížící se platnost výše zmíněného opatření se dá očekávat, že se lidé budou více snažit získat hypotéku ještě za současných podmínek. Už nyní mají ale banky od ČNB doporučeno poskytovat ročně jen maximálně 15 % úvěrů takových, které pokrývají 80–90 % hodnoty nemovitosti, částku ve výši minimálně těch 10–20 % hodnoty musí člověk buď složit v hotovosti, nebo se například zaručit ještě jednou nemovitostí. U ostatních 85 % hypotečních úvěrů musí mít člověk našetřeno ještě více. S ohledem na toto omezení lze tedy čekat, že zejména o hypotéky pokrývající vysokou část hodnoty nemovitosti bude boj, dokud banky povolený limit takových úvěrů nevyčerpají.

3) Úrokové míry porostou

S hypotékou není radno váhat také s ohledem na úrokové sazby. I z vyjádření přímo členů rady ČNB se dá usuzovat, že do konce roku 2018 ještě minimálně jednou zvýší základní úrokovou sazbu, což samozřejmě ovlivní i výši úroků u hypoték od bank. Čím dříve tedy hypotéku uzavřete, tím větší šanci máte, že budete moci zafixovat nižší sazbu a na úrocích ušetříte nemalou částku.

4) Porostou i ceny bytů

V posledních letech se kvůli zablokovaným povolovacím procesům zahájil malý počet bytových novostaveb. To vyvolalo nedostatek bytů zejména ve velkých městech. Situace se zatím nezměnila a tak lze očekávat, že nedostatečná nabídka bytů na trhu bude trvat. To samozřejmě bude tlačit jejich ceny dále nahoru a byty budou i nadále zdražovat, byť možná ne takovým tempem jako v uplynulých dvou letech. To je další důvod, proč s plánovanou koupí bytu v současné době neváhat. I tady můžete na rychlém rozhodnutí ušetřit dost peněz.

Zájemci o vlastní bydlení mají letos v létě dost důvodů pro to, neodkládat jeho koupi na později. I za cenu dovolené přerušované opakovaným vyjednáním s bankou.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva  EKOSPOL a. s.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika