Chorvatské trajekty: o 6,2 % více přepravených aut i novinky

uamk.cz, 19.6.2018

Přiznejme, že pro místní je to jako pro nás jízda tramvají. Ovšem my suchozemci máme z toho, že se vypravíme o dovolené na některých z chorvatských ostrovů a plujeme na něj trajektem, velký zážitek. Vloni bylo na trajektech a lodních linkách v Chorvatsku přepraveno 13,5 milionu osob a 3,3 milionu automobilů, což jsou meziroční nárůsty 4,3 a 6,2 %.

Nejčastěji se trajektem vydávali místní i turisté ze Splitu do Supetaru na ostrově Brač (bezmála 2 miliony osob). Druhou nejvytíženější je trasa z ostrova Krk na Cres (1,1 milionu osob) No a první trojku uzavírá cestování z pevninského Zadaru na ostrov Ugljan (přes milion lidí). Pokud jde o české turisty, tak lze ještě uvést trajekt ze Splitu na Hvar 0,8 milionu lidí). Provozuje je Jadrolinija, která má 87% podíl na přepravě loděmi a trajekty.

Následující výčet hovoří o počtu přepravených automobilů: z Krku na Cres (0,4 milionu), Split-Supetar (0,39 milionu) a Zadar-Ugljan (0,33 milionu).

Tyto informace kromě jiného napovídají o tom, že turisté, kteří míří na uvedené ostrovy musí pamatovat na to, že se vskutku jedná o nejvíce vytížené trajekty. Tedy, že se vyplatí dorazit k trajektu podstatně dříve, protože v Chorvatsku funguje u trajektů systém, kdo je ve frontě stojících aut nejblíže k lodi, má největší šanci, že se také nalodí a popluje. V opačném případě bude čekat na další trajekt. 

Novinkou letošního roku je spojení lodní rychlou linkou ostrovů Brač a Šolta, které přitom dělí jen 800 metrů úžiny Splitska vrata. Jedná se o linku č. 9601 ze Splitu do Rogače na ostrově Šolta a dále do Milny na Brači. A samozřejmě zpět. Ceny za jednotlivé trasy jsou do 40 kun na osobu.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky