Banány v ohrožení, panamská nemoc ničí ovoce po celém světě

TNBiz, 20.6.2018

Produkci banánů výrazně ohrožuje takzvaná panamská nemoc, což je houbová choroba, která již dříve vyhubila jednu z banánových odrůd. Nákaza ohrožuje i současnou odrůdu Cavendish, britští vědci se proto přidali k závodu vytvořit novou odrůdu, která bude proti panamské nemoci rezistentní, a hlásí první úspěchy.

Banány odrůdy Cavendish jsou v současné chvíli jednoznačně nejrozšířenějším druhem, který se vyváží do ohromného množství států. Banánové plantáže ale trápí panamská nemoc, která se podle portálu Guardian zatím šíří napříč Afrikou, Austrálií, jihovýchodem Asie, objevila se i na Blízkém východě.

Nemoc se zatím nešíří v Latinské Americe, která je jedním z hlavních dodavatelů banánů, pokud by se ale rozšířila i tam, hrozilo by výrazné narušení dodávek banánů.

Vědci se proto neustále snaží vyšlechtit novou odrůdu, která by byla proti panamské nemoci rezistentní. Do závodu s nemocí se připojila i společnost Tropical Biosciences, která se pomocí genetických úprav snaží udělat odrůdu Cavendish více odolnou. Již nyní podle Guardianu úspěšně editovali buňky banánů a jsou údajně schopni vypěstovat odolný strom.

"Je jen otázkou času, než se panamská nemoc rozšíří do centrální a jižní Ameriky, právě proto je velmi důležité vytvořit rezistentní banán," zveřejnil doktor Eyal Maori, který je jedním z vědců stojícím za společností Tropical Biosciences.

Odrůda Cavendish se šíří pouze vegetativně, je tak velmi náchylná na různé nemoci a plísně. Šíření nebezpečné houby se zatím nedařilo zastavit, vědcům se povedlo ji pouze zpomalit.

Už na konci loňského roku přišli australští vědci s oznámením, že vytvořili Cavendish odolný vůči nejrezistentnějšímu kmeni panamské nemoci s označením TR4.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy