Zájem o hypotéky v květnu po devíti letech klesl

Zájem o hypotéky v květnu poprvé od roku 2009 meziměsíčně klesl, byť jen o nepatrných 77 hypoték na celkem 7819 sjednaných hypotečních úvěrů. Poprvé po devíti letech se snížil také celkový objem sjednaných hypoték, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Tento trend se dal čekat, protože dostupných bytů na českém trhu je stále méně a jejich cena neustále roste.

Pokles hypotečního trhu alespoň pro nejbližší měsíce může paradoxně způsobit Česká národní banka (ČNB), která opět zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Nové podmínky však budou platit až od října, během letních měsíců se proto dá očekávat zvýšená snaha lidí získat na poslední chvíli hypotéku za současných podmínek. Máme tak před sebou horké hypoteční léto.

Nová opatření totiž výrazně omezí možnost pořídit si vlastní bydlení. Vyřadí z možnosti získat hypoteční úvěr poměrně silnou skupinu lidí ze střední třídy. Nedostupné budou hlavně byty ve větších městech. Například průměrná cena nového bytu v Praze dosáhla 6,7 milionu korun. Pokud počítáme, že zájemce žádá o 80procentní hypotéku, tak první překážkou je nutnost složit z vlastního 1,34 milionu korun. Bude tedy chtít hypotéku v celkové výši 5,36 milionu korun. Jestliže bude splácet 30 let, dostane se na měsíční splátku zhruba 22 tisíc korun. Aby naplnil novou podmínku ČNB, že měsíční splátka nesmí přesáhnout 45 procent čistého příjmu, musí brát zhruba 50 tisíc korun čistého, tedy kolem 70 tisíc hrubého. To je víc, než dvojnásobek aktuální průměrné mzdy v ČR. Ani dva průměrně vydělávající lidé tak na hypotéku nedosáhnou.

A to se nebavíme o tom, že většina lidí bere méně, než je průměr. Polovina zaměstnanců nemá na výplatní pásce ani 26 tisíc korun měsíčně. Takoví mohou na vlastní bydlení zapomenout úplně a doufat, že jim jejich příjem vystačí alespoň na nájemní bydlení. Dá se totiž předpokládat, že poroste poptávka po nájmech a tím zcela jistě vzroste i měsíční nájemné. Přísnější regulace hypoték ze strany ČNB tak dopadne i na ty, kteří o pořízení vlastního bydlení ani neuvažují.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky