Vysvědčení našich dětí: proč netrestat děti za známky

TNBiz, 26.6.2018

Poslední týden před dvouměsíčními prázdninami čeká na žáky základních a středních škol. V pátek za svou půlroční snahu dostanou vysvědčení, některé děti už ale teď jímá hrůza, jak na známky zareagují rodiče. Co radí odborníci z linky bezpečí?

Zatímco někteří rodiče známky svých ratolestí zase tolik neřeší, jiní na ně kladou vysoké nároky. A když pak nejsou výsledky podle jejich představ, dají to svým dětem pořádně najevo. Není divu, že se na linku bezpečí každoročně obrací desítky dětí, které se reakcí rodičů děsí.

"Minulý týden už se pár dětí ozvalo, největší nápor čekáme v tomto týdnu. I výhrůžky, které jsou myšleny v nadsázce, jako nevracej se s trojkou nebo čtyřkou, může některé dítě vzít vážně. Od strachu z toho, jak bude rodič reagovat, je jen krůček k panice. Pak už může dítě udělat i nějakou hloupost," popisuje vedoucí linky bezpečí Peter Porubský.

Podle něj je ale situace lepší než v minulých letech a kvůli vysvědčení volá stále méně dětí. "Známky už nejsou takový strašák. Rodiče se spíše orientují na celkové dovednosti dětí než na to, jaké mají školní výsledky," myslí si Porubský.

Dítě by podle experta mělo vždy o známkách informovat rodiče dopředu, aby v pátek nenastalo nepříjemné překvapení. Navíc v době online žákovských knížek má rodič daleko větší přehled o tom, jak dítě prospívá.

Když vystrašené dítě na linku bezpečí zavolá, snaží se s ním dispečeři důkladně probrat, jestli má zkušenost s tím, že je kvůli známkám trestané, nebo je to jen iracionální strach. "Pepa ze třídy s tím má zkušenost, tak si to vztáhnu i na sebe. Vždy se snažíme najít někoho z okolí, ke komu má dítě důvěru – může to být babička, teta, starší sourozenec, kteří mohou situaci zjemnit a dítě podpořit," říká Porubský.

Na studijní výsledky by rodiče měli nahlížet vždy v širším kontextu. "Když už rodiče vidí špatné známky, měli by si reflektovat, jestli se v rodině nestalo něco, co mohlo mít souvislost s horším prospěchem – krizová situace v rodině, rozvod, narození mladšího sourozence," dodává odborník.

Jak může tedy rodič bez křiku či výhrůžek dítěti naznačit, že jeho studijní výsledky nejsou ideální a mělo by s tím něco dělat? Podle experta je vhodným způsobem tzv. pozitivní motivace. Může se jednat o domluvu na tom, jak budou rodiče s dětmi trávit společně čas, když se známky podaří vylepšit. Vhodným způsobem je sehnat dítěti nějakou formu doučování.

Špatné známky také mohou ukázat, že dítě má speciální vzdělávací potřeby, které zatím nejsou naplněny. Pak je na místě poradit se s odborníkem, jak dítě naučit se dobře učit.

Když už chce rodič přistoupit k trestu, měl by být jasně časově ohraničený. Rozhodně by se neměl vztahovat na celé prázdniny. "Je důležité, aby dítě vědělo, že trest už vypršel a teď už má volnou chvíli," zakončil Porubský.

Linka bezpečí je bezplatná, anonymní a dítě na ni může zavolat kdykoli. Číslo je 116 111. Pokud by si nevěděli rady rodiče, mohou se obrátit na rodičovskou linku na čísle 606 021 021.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky