Chorvatská dovolená: může přijít problém, na tohle dávejte pozor

A je tu další díl našeho miniseriálu o dovolené v Chorvatsku. Štáb televize Nova se tentokrát zaměřil hlavně na co si dát pozor na silnicích a v hotelích, ale třeba i při koupání a na výletech. Chorvatsko je jednou z našich nejoblíbenějších dovolenkových destinací, ale i tam musíme dbát na své bezpečí. Smutná statistika minulého léta totiž mluví kromě zraněných i o dvaceti mrtvých českých turistech.

Voda, pláže, hory, ale i kempy a samozřejmě silnice. Tam všude vás může potkat v Chorvatsku malér. I při dovolené je třeba přemýšlet. Na chorvatských silnicích nečíhá jen riziko nehod, ale i defektů. Před několika dny se o tom přesvědčili brněnští kolegové. Nezastavujte na záchod tam, kde jsou kameny a střepy.

Povolené rychlosti v Chorvatsku jsou stejné jako u nás. Místní si s nimi hlavu někdy moc nelámou, turistům se ale doporučuje chorvatské policisty nepokoušet. Rozhovor jsme na policii v hlavním městě Krku nedostali. Zato nás ale vybavili příručkou pro motoristy.

I v lehce nepřesné češtině se v ní dočtete, za co hrozí nejvyšší pokuty. Jízda s více než půl promile se bere jako trestný čin a může vás stát až 54 tisíc korun a samozřejmě řidičák. Ten vám ale mohou zabavit, i když se bude policistovi a následně lékaři zdát, že jste moc unaveni.

Velký pozor je třeba dávat ve vodě a když se necítíte, oblékněte k plavkám slušivou vestu. Na atrakce to pokaždé není. Pokud se chystáte třeba na výšlap do hor, je třeba se pořádně vybavit něčím na hlavu, něčím k pití a kvalitně se obout. Žabky a pivko určitě správná kombinace není.

Nebezpečí může číhat i ve zdánlivě bezpečném kempu. Vyprávět by mohl Čech, který v roce 2010 při grilování na ostrově Hvar založil požár. Hasila ho tři letadla.

Chorvatští lékaři jsou na turisty poměrně zvyklí. Některé nemocnice tu pro ně dokonce mají speciální oddělení. Zdravotní péče je na slušné úrovni, na pojištění by se ale nemělo zapomenout. Možností je spousta.

K Jadranu ročně zamíří zhruba milion Čechů a ve srovnání s turisty z jiných zemí je místní považují za ty méně ukázněné. I proto tam poslední roky vyrážejí místním kolegům na pomoc čeští policisté. Letos zamíří do Omiše a na Šibenik.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy