Energeticky úsporný ohřev vody v bazénu? Tepelné čerpadlo

Odpočinek u zahradního bazénu patří k jedné z nejoblíbenějších letních aktivit mnoha českých domácností. Teplé počasí je však velmi nestálé, a proto se dá koupat jen několik měsíců v roce – navíc i v létě nás mohou nepříjemně potrápit chladné dny. Jak si tedy plavkovou sezónu co nejvíce prodloužit? Nejoptimálnějším řešením je kombinace vhodného zastřešení, které bazén ochrání před nepříznivými vnějšími vlivy, a tepelného čerpadla NIBE. Toto environmentálně šetrné zařízení totiž komplexně pokryje potřeby vašeho rodinného domu – vytápění, chlazení, větrání i ohřev vody v domácnosti a v bazénu.

Pro ohřev vody v bazénu se standardně využívají solární panely nebo speciální modely tepelných čerpadel s nízkým výkonem, které však již nenabízí další přídavné funkce. Mnohem efektivnějším řešením je využití environmentálně šetrného systému, který zajistí nejen samotný ohřev, ale také energeticky úsporné vytápění nebo chlazení rodinného domu a přípravu teplé vody pro celou domácnost. Hlavním prvkem této soustavy je tepelné čerpadlo systému země-voda nebo vzduch-voda. Jen pozor na ventilační tepelné čerpadlo – tím vodu v bazénu ohřívat nelze.

Tepelné čerpadlo systému země-voda NIBE F1355

Tepelné čerpadlo systému země-voda NIBE F1355

„V létě není kapacita tepelného čerpadla plně využitá, a proto s ním můžete velmi účinně ohřívat vodu v bazénu. Je však nutné, aby byl bazénový výměník dimenzovaný na jeho výkon. V případě stávajícího výměníku proto doporučujeme instalaci tepelného čerpadla s řízeným výkonem kompresoru (např. NIBE F2120, F2040, F1155, F1255 nebo F1355), s nímž navíc můžete souběžně vytápět menší rodinný dům a ohřívat velký bazén, “ vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje společnosti NIBE Energy Systems CZ, výhradního dodavatele švédských tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko, a dodává: „Pokud máte instalované dva na sobě nezávislé bazénové okruhy (např. bazén a vířivku, nebo dva bazény s odlišnou teplotou), je optimálním řešením jejich ohřev pomocí tepelného čerpadla systému země-voda nebo systémů s inteligentním řídícím modulem SMO 40. Tepelná čerpadla systému země-voda NIBE F1145, F1245 a F1345 ohřívají vodu v bazénu pomocí bazénové sady NIBE POOL 40 , která slouží k řízení přepínacího ventilu, oběhového čerpadla bazénu a oběhových čerpadel dalších topných okruhů.“ Bazénová sada NIBE POOL 40

•••

Družstevní závody Dražice, člen skupiny NIBE, jsou největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. V roce 2006 se firma stala součástí švédské společnosti NIBE Industrier AB se sídlem v Markarydu. Jednou z jejích tří divizí je NIBE Climate Solutions, která dodává výrobky pro vytápění, ohřev vody a ventilaci pro domácnosti i průmyslové objekty.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika