Sezóna burčáku je tady: hrozny na něj sbírají vinaři rekordně brzy
Rekordně brzy museli letos začít vinaři se sběrem hroznů. Už teď se tak na jihu Moravy začíná prodávat burčák. Teplé počasí zrání a sklizeň hroznů urychlilo o dva až tři týdny. Ceny burčáku by měly být stejné jako loni, tedy kolem 70 korun za litr.
Klima na jižní Moravě připomíná v posledních týdnech spíš jih Evropy, proto není divu, že je dřív i burčák. Už před týdnem vinaři zjistili, že můžou okamžitě stříhat hrozny, které obvykle bývají v tuto dobu ještě tvrdé.
Počasí tak letos předběhlo zákon, který umožňuje prodávat burčák až od srpna. "V období od 1. srpna do 30. listopadu a navíc toho kalendářního roku, ve kterém byly hrozny révy vinné sklizeny," informoval o pravidlech mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.
Mezi prvními burčák nabízí vinař Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku, který má stánek třeba u silnice I/52 u novomlýnských nádrží. Předloni přitom jiskřivý nápoj prodával asi o dva týdny později.
"Momentálně vyrábím burčák z Irsai Oliver, je to nejranější odrůda tady na Moravě, proto je to také skoré, tak brzo, v půlce srpna," říkal Machuča před dvěma lety.
Cena by měla být stejná jako loni, 70 korun za litr. Pravý burčák musí být z českých hroznů. Kdo nabízí nápoj z těch zahraničních, musí ho označit jako částečně zkvašený hroznový mošt.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Výstavba stagnuje. Řemeslníků je málo, ale nových staveb ještě méně
- Léto v českých lázeňských městech: díky podpoře z IROP ožívají památky i kolonády
- Jak funguje hypotéka bez svatby?
- PSN spouští nový projekt Žít Braník. Oživuje historický bytový dům z 30. let a mění ho v místo pro současný městský život
- Analýza CBRE: Hotelový trh prochází dynamickým oživením. Praha očekává návrat na předpandemické hodnoty ještě letos
- Desatero pro odolné budovy: Jak stavět a renovovat, aby se dům v létě nepřehříval a v zimě neztrácel teplo