Vliv Airbnb za růstem cen nemovitostí v Praze opravdu nehledejte

Research, 8.8.2018

 

Oblíbeným vysvětlením růstu cen nemovitostí v Praze je služba Airbnb. Kdyby přece lidi neskupovaly a nepronajímali byty turistům, tak by nedošlo k tak dramatickému růstu cen nemovitostí. Kolik těch bytů v nabídce Airbnb vlastně je? Něco málo přes 9500. Tedy pokud se bavíme o celých bytech. Vedle toho je ještě nabízeno cca 2200 pokojů, kdy si pronajmete jen jeden pokoj a nikoliv celý byt.

K těm 9500 musíme najít krabičku zápalek, abychom měli odpovídající srovnání. Co takhle nová výstavba. Největší nárůst nabídky pronájmů přes Airbnb nastal v letech 2014 a 2015. Za tyto dva roky bylo celkově dokončeno 8700 nových bytů. Pokud by se skutečně nabízené byty rekrutovaly z těch nově dokončených, tak by to byl výrazný impulz do cen nemovitostí.

Ukazují to data? Mimo Prahu není Airbnb významným hráčem. Z velkých měst je v počtu nabízených bytů daleko za Prahou Brno (něco přes 400 bytů) a Budějovice (necelých 150). Pokud by Airbnb hrálo v Praze významnou roli, tak by růst cen nemovitostí v Praze měl být vyšší než ve zbytku ČR. Růst cen nemovitostí v Praze by měla navíc ovlivňovat i poptávka Čechů, kteří se chtějí přestěhovat do Prahy za prací.


Obrázek ukazuje, že ano, růst cen byl v Praze rychlý. Ale víceméně odpovídal tomu, co jsme viděli ve zbytku ČR. Jestli něco, tak růst cen v Praze byl o něco nižší v posledních dvou letech.

9500 bytů vypadá jako velké číslo, ale podle posledního sčítání lidí bytů a domů to představuje jen cca 1,5 procenta všech bytů v Praze.

Ano, lokálně může tlačit na ceny, protože například větší koncentrace nabídek je v centru města. Ale z makro pohledu není efekt Airbnb na růst cen nemovitostí tak dramatický, jak by se mohlo zdát z novinových článků. Tím samozřejmě nehodnotím daňové, sociální, přestupkové, hlukové a jiné souvislosti spojené s touto službou.

A ještě jedno číslo pro podnikavce: průměrný denní nájem bytu je 1700 CZK.

David Navrátil




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky