Staňte se mistry v zavařování a objevte chutě skryté ve sklenicích

Přichází čas sklízet vypěstovanou úrodu. Hojnou sklizeň, kterou nestačíte ihned spotřebovat, si můžete lehce uskladnit. Z plodů vaší zahrádky lze v zavařených sklenicích vytvořit nápadité kompozice chutí a barev jak z ovoce, tak zeleniny, hub a případně i masa. V zimě vám pak třešňový kompot nebo jahodová marmeláda mile připomenou prosluněné letní dny. Sterilizace potravin není složitá a v dnešní době existuje již mnoho způsobů, jak je konzervovat. Pokud dodržíte jednoduchá pravidla, zavařováním zničíte mikroorganismy, přičemž si suroviny zachovají svoji chuť, vůni i barvu a v chladném a temném prostředí vám vydrží i několik let.

V minulosti si naše babičky při zavařování musely vystačit s velkým hrncem a teploměrem. Dnešní doba však nabízí nové technologie, které přináší neomezené možnosti a každý si může vybrat tu svou. Využít lze kuchyňských pomocníků, které má dnes už téměř snad každý doma. Zavařovat se dá třeba v klasické nebo mikrovlnné troubě, odvážlivci mohou zkusit i myčku na nádobí. Stejně dobře se dá použít tlakový hrnec nebo elektrická domácí pekárna.

Zavařování v zavařovacím hrnci v horké vodě je však stále nejpoužívanější způsob. Při menším počtu sklenic, se spokojíte i s obyčejným kuchyňským hrncem. Vlastní zavařování je jednoduché, vložené sklenice zalijeme maximálně do poloviny vodou, hrnec přiklopíme poklicí a vodu uvedeme do varu, sledujeme teplotu na teploměru. Po určené době sklenice vyndáme kleštěmi, zkontrolujeme uzávěry, dotáhneme a po zchlazení obrátíme dnem vzhůru.

Nakládané okurky

Budete potřebovat: 3,5 l vody, 1 l octu, 10 dkg soli, 50 dkg cukru, 5 bobkových listů, kuličky nového koření, hlavičky hřebíčku, hořčičné semínko, 4 mrkve nakrájené na kolečka, 4 cibule nakrájené na kolečka, okurky

Z vody, octu, cukru, soli, bobkového listu, nového koření a hřebíčku připravte nálev, který za občasného míchání 10 minut povařte. Okurky nechte omočit ve vodě od hlíny a poté je poctivě očistěte. Do vyvařených zavařovacích sklenic vložte mrkev, cibuli, půl lžičky hořčičného semínka a poté naskládejte okurky. Zalijte je ještě vlažným lákem. Skleničky uzavřete. Na dno velkého hrnce rozprostřete utěrku, postupně vložte jednotlivé sklenice a zkontrolujte, zda voda sahá do půlky sklenic. Do hrnce přiložte teploměr a sterilujte 8–10 minut při 85–90 °C. Po stanovené době sklenice vyndejte z hrnce, zkontrolujte uzávěry, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 Tefal Duetto  hrnec s poklicí (A7056485) o průměru 28 cm a objemu 10,1 l je vybaven třívrstvým dnem, které zajišťuje účinné rozložení tepla a pevnost v průřezu, díky tomu se nádobí ani po letech nezkroutí. Je vyroben z vysoce kvalitní nerezové oceli, která snese i používání kovového kuchyňského náčiní. Hladinové značky na vnitřní straně nádobí vám při zavařování ulehčí manipulaci s vodou.

Křehká nakládaná zelenina

Budete potřebovat: 1,5 l vody, 0,5 l bílého krystalového cukru, 60 g soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého nového koření, 3 bobkové listy, 3 hlavičky hřebíčku, květák, hrášek, červené a žluté papriky, okurky, žampiony, bílá i červená cibule či jakákoliv jiná zelenina

Pro dochucení lze použít například kardamom, chilli, muškátový oříšek, kopr či vinné listy

Suroviny na lák dejte do hrnce a vařte za občasného míchání 10 minut. Zeleninu pečlivě očistěte a nakrájejte, dejte do vyvařených sklenic, přidejte případně dochucovadla, zalijte horkým nálevem, ihned zavíčkujte a vysterilujte.

Tip: Chcete si zavařování zpestřit či dát hezkou skleničku jako dárek? Hrajte si s barvami a náplněmi. Okurky zkombinujte například s červenou paprikou nebo, vykrájejte mrkev do různých tvarů. Kozí rohy můžete naplnit třeba sýrem. Výbornou chuť najdete ve skleničkách s míchanou zeleninou, která bude lahodit i vašemu oku.

Pro zavařování se nebojte použít také tlakový hrnec. Naplněné a uzavřené sklenice můžete postavit na dno. Přilijte ½ l vody a hrnec uzavřete. Zapněte na ohřívání. Předepsaná doba zavařování začíná, jakmile ventil na tlakovém hrnci dosáhne stupně, který je doporučený pro danou potravinu. Dobrou volbou je Tefal Clipso Minut Perfect (P4620) s obsahem 6 nebo 7,5 litrů, jehož součástí je i parní košík, který využijete při zavařování jako druhé dno. Hrnec se snadno otevírá jednou rukou a manipulace s ním je zcela bezpeční díky pěti pojistn ým funkcím. Je vyroben z nerezové oceli a dá se s ním vařit na všech vařičích, včetně indukce!

Jahodový džem s vanilkou

Budete potřebovat: 1 kg jahod, dřeň z 1 vanilkového lusku, 10 g pektinu, 1 lžíci vody, 500–700 g cukru krupice, 125 ml citrónové šťávy

Ovoce dobře omyjte, nakrájejte na drobnější kousky. Vložte do domácí pekárny Tefal do formy na pečení s cukrem a ostatními ingrediencemi. Zapněte na program džem. Po skončení programu formu vyjměte a marmeládu naplňte do připravených skleniček. Poté dobře uzavřete a dejte vysterilizovat cca na 85 ° C po dobu 45 minut.

S domácí pekárnou Tefal Bread of the World (PF6118) to půjde raz dva. Tato pekárna má kromě své původní funkce, upéct chléb, dalších 19 automatických programů. Mimo sladkého a slaného pečiva, do kterého též můžete využít různé směsi bylinek, ořechů či zeleniny Vám tento pomocník usnadní i přípravu džemů a marmelád, na které má dokonce automatický program.

Pro dokonalé pasírování nejen jahod, ale i jakéhokoliv ovoce či zeleniny můžete využít všestranný Tefal mlýnek na maso (NE685). Zajistí precizní oddělení nežádoucích semínek, odstraní hrudky a vytvoří jemnou konzistenci omáček, smoothies i marmelád. Tím ale jeho schopnosti nekončí. Stejně dobře poslouží při strouhání, krájení, drcení, nebo plnění domácích klobás. S profesionálním mlýnkem Tefal o výkonu 2000 W umelete až 2,6 kg masa za minutu. Balení obsahuje 3 mřížky na zpracování masa. Oceníte také praktický prostor pro uložení kabelu a příslušenství. Při případném zaseknutí potravin je vybaven bezpečným systémem zpětného chodu.

Navařte si během babího léta marmeládu plnou sluníčkaDomácí pomerančová marmeláda

Navařte si během babího léta marmeládu plnou sluníčka a vitamínů. Je výborná na křupavém toastu, do dezertů nebo k sýrům.

Budete potřebovat: 1 kg pomerančů, 0,75 kg krupicového cukru, 20 g pektinu, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžička skořice mleté

Pomeranče zbavte slupky a škrabkou odstraňte i bílou kůru na povrchu pomeranče, která by zbytečně dodala marmeládě hořkou chuť. Pomeranče, cukr, pektin, citrónovou šťávu a skořici vložte do mixéru Tefal Ultrablend Cook, zalijte trochou vody a mixujte jednu minutu na stupeň rychlosti 5. Manuálně nastavte ohřev na 100 °C po dobu 30 minut. Po uvaření zvolte znovu mixování na stupni rychlosti 7 po dobu dvou minut. Hotovou marmeládou naplňte vyvařené sklenice a pevně zavíčkujte.

S novinkou značky Tefal, vysokorychlostním mixérem ULTRABLEND COOK (BL962), přichází nejen snadná příprava mnoha receptů, které využijete každý den. Díky vysoké rychlosti 45000 otáček za minutu získáte až 15x jemnější konzistenci se zachováním vysokého procenta důležitých vitamínu a živin v potravinách. Mixér obsahuje 8 automatických programů, se kterými hravě zvládnete vydatné polévky, marmelády, pyré, omáčky, kompoty, sójové nebo mandlové mléko, ledovou tříšť a mléčné koktejly podle chuti. Šest nerezových čepelí ve třech úrovních zajistí neuvěřitelně jemnou konzistenci každého mixování. Dokonalý výsledek můžete očekávat i při zpracování ovoce, které obsahuje semínka a zrníčka jako jsou jahody, ostružiny nebo rybíz. Nepotřebujete žádné nástavce či nástroje k pasírování, výkonný mixér si poradí i se semínky či slupkami ovoce a vy si tak vychutnáte jemné nápoje či pokrmy bez hrudek nebo jiných zbytků potravin. Při vaření marmelád či džemů vám ULTRABLEND COOK ušetří čas i práci. Tepelně odolné sklo nádoby s bezpečnostním uzávěrem snese vaření až do 100 °C. Stačí mixér naplnit ingrediencemi a všechno ostatní udělá za vás.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření