Na školu připravujte dítě už teď a nenásilně, radí psycholog

TNBiz, 13.8.2018

Nový školní rok začne už za tři týdny a do lavic se vydá více než milion žáků a studentů. Mezi rodiči už se mluví o tom, zda není na čase začít s přípravou. Podle psychologů je důležité hlavně to, aby byl přechod z prázdninového režimu do toho školního co nejméně nucený.

Vstávání, zvonění, zkoušení, testy a domácí úkoly. To vše 3. září vtrhne školákům po dvouměsíčních prázdninách znovu do života. Už teď jejich rodiče začínají řešit, jestli začít s přípravou.

Pozitivní vliv na náladu, s jakou v září půjde dítě do školy, může mít výlet pro nové školní potřeby, kdy si částečně samo vybere, jaký bude mít penál nebo pastelky. Nicméně podle psychologů neexistuje univerzální odpověď, jak dítěti první kroky ulehčit.

Klíčové prý je, aby si rodiče uvědomili, jak hodně se prázdninový režim odklonil od toho školního. "Dva, tři týdny před začátkem školního roku je třeba tu večerku posunovat na nějakou hodinu, která se už blíží té školní. Myslím, že rodiče dělají tu chybu, že tím dětem často vyhrožují - koukejte jít spát, protože," uvedla dětská psycholožka Iva Jungwirtová.

Příliš velký důraz by rodiče neměli klást ani na nutnost oživení si školních znalostí. Ideální je, když si zejména děti na prvním stupni opakují učivo nenásilnou formou.

"Prázdninový deník, kam si dítě zapisuje své zážitky, maluje, lepí si, třeba jízdenky na parní vláček, pokud s ním jelo. Je to moc hezký způsob, jak si zopakovat psaní trošku, čtení trošku, vlastivědu," navrhla Jungwirtová.

Speciální situace pak nastává u prvňáčků a podle psychologů vůbec není na škodu, aby se na školu, jako na nové prostředí, šli podívat o den dříve.

Velkým stresem procházejí i žáci, které čeká na konci prázdnin reparát. V takových případech není prý špatné obrátit se o radu na dětského psychologa.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy