Nejdřív smlouva o hypotečním úvěru, potom nemovitost

Wüstenrot, 14.8.2018

Plánujete v nejbližší době pořízení vlastního bydlení? Nejste si však jisti, zda po dalším zpřísnění dosáhnete na hypotéku a nechcete výběr vaší vysněné nemovitosti uspěchat? Máme pro vás řešení. Sjednejte si hypotéku dnes, ale dům snů či byt, hledejte klidně dalších 12 měsíců.

 Výběr vlastního bydlení, stejně jako jeho financování je záležitostí, která by se neměla uspěchat a jakákoliv unáhlená rozhodnutí nemusí být nejlepší. Vše si pečlivě promyslete a v žádném případě se nenechte do čehokoliv nutit. Pokud už nějakou dobu uvažujete o hypotéce, je ten nejlepší čas. 

 Vlastní bydlení se totiž pro mnoho jednotlivců i českých domácností stává složitější záležitostí, ceny bytů se meziročně zvýšili i o několik desítek procent a Česká národní banka (ČNB) zvýšila již počtvrté základní úrokovou sazbu. Pokud se navíc obáváte zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték, které ČNB zavede od 1. října je Hypotéka dopředu, se kterou můžete ušetřit i statisíce, ideální variantou pro klidné vybrání rodinného domu či bytu. Jaký dopad bude mít na hypotéky nové doporučení? „Na splátky všech úvěrů by měl žadatel vynaložit maximálně 45 % ze svého čistého měsíčního příjmu a limit pro celkové zadlužení bude devítinásobek čistého ročního příjmu, což může být pro řadu domácností překážkou,“ upřesňuje Marian Holub, expert na hypotéky, a doplňuje: „Hypotéka dopředu, se kterou můžete vysněné bydlení hledat až 12 měsíců, je tak zajímavá především pro ty, kterých se přísnější pravidla pro posuzování bonity mohou dotknout.

Pořízení nemovitosti jako s hotovostí

Hypotéka dopředu představuje jistotu ve výši úvěru a také garanci sjednané úrokové sazby. Klient může bez obav složit zálohu za nemovitost a po umožnění čerpání hypotéky zaplatit kupní cenu. Díky tomuto způsobu financování se může vyhnout situaci, že za nemovitost složí nevratnou zálohu a následně zjistí, že mu banka požadovanou výši neposkytne, jelikož není dostatečně bonitní. „Nespornou výhodou je fakt, že klient ví, jak velkou částkou disponuje a podle toho vybírá nemovitost. Pro mnohé se jedná o vítaný finanční produkt i z toho důvodu, že výběr ideální nemovitosti je citovou záležitostí, proto se ho nevyplácí uspěchat. Na nalezení mají klienti 12 měsíců od podpisu smlouvy, což je dostatečně dlouhá doba na to, aby si mohli vybrat z několika nabídek, a pak zvolili pro ně tu nejlepší,“ uvádí Holub.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky