Kde se žije nejlépe? Praha se umístila na šedesátém místě

TNBiz, 16.8.2018

Podle žebříčku nejlepších měst pro život, který každoročně sestavuje britský ekonomický týdeník The Economist, obsadilo první místo rakouská metropole Vídeň. Z českých měst se mezi 140 porovnaných dostala Praha, která skončila šedesátá. Nejhoršími místy jsou naopak syrský Damašek nebo největší město Nigérie Lagos.

Odborníci města hodnotí především podle bezpečnosti, dostupnosti kvalitního vzdělání, služeb ve zdravotnictví, dopravy, kultury nebo také životního prostředí. Vídeň se v rámci tohoto srovnání dostala na první místo poprvé.

 

10 nejlepších měst pro život v roce 2018:

1. Vídeň, Rakousko
2. Melbourne, Austrálie
3. Osaka, Japonsko
4. Calgary, Kanada
5. Sydney, Austrálie
6. Vancouver, Kanada
7. Tokio, Japonsko
8. Toronto, Kanada
9. Kodaň, Dánsko
10. Adelaide, Austrálie

 

Hlavní město Rakouska splnilo podle průzkumů přes 99 % kritérií. První desítka tak obsahuje tři australská města, tři kanadská, dvě japonská, rakouské a dánské. Jediným dalším evropským městem je po Vídni dánská Kodaň.

 

 

 

Nejhůře hodnocenými městy jsou zejména ty, které mají problém s terorismem, kriminalitou, problematickou dopravou nebo životním prostředím. Přestože lidé v Damašku doufají, že dlouhá občanská válka brzy skončí, ocitlo se město na konci žebříčku.

10 nejhorších měst pro život v roce 2018:

1. Damašek, Sýrie
2. Dháka, Bangladéš
3. Lagos, Nigérie
4. Karáčí, Pákistán
5. Port Moresby, Papua-Nová Guinea
6. Harare, Zimbabwe
7. Tripolis, Libye
8. Douala, Kamerun
9. Alžír, Alžírsko
10. Dakar, Senegal

 

Jediným českým městem, které se dostalo mezi 140 porovnávaných, je Praha. Ta se umístila na 60. pozici. Pouze o pět příček níže se umístila slovenská Bratislava.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky