Velká poptávka po průmyslových prostorech v České republice pokračuje

Společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, publikovala nejnovější analýzu trhu průmyslových realit. Na trhu nadále panuje velmi nízká míra neobsazenosti od 4 % a více než polovina prostor ve výstavbě již má své budoucí nájemce. Hlavním tahounem poptávky jsou výrobní podniky.

Trh pronájmu komerčních průmyslových realit byl i ve druhém čtvrtletí letošního roku pod silným tlakem poptávky, o čemž svědčí velmi nízké procento nepronajatých prostor, jež se drží pod úrovní 4 % již od poloviny minulého roku – aktuálně je na úrovni 3,7 %. Pronajato a předáno k užívání, nebo sjednán předpronájem (take-up), bylo 220 tisíc m2, což je o 14,3 % víc než v prvním čtvrtletí letošního roku. Celková aktivita na trhu za první a druhé čtvrtletí vzrostla o 15 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

„Bezmála polovina poptávky ve druhém čtvrtletí roku 2018 po pronájmech velkých průmyslových prostor, přesněji 44 %, připadá na výrobní podniky, a to navzdory rekordně nízké úrovni nezaměstnanosti. Česko podle všeho zůstává atraktivním místem pro výrobu, nejspíše i proto, že rozdíl v tuzemských mzdách a platech v Německu se ve výrobní sféře od roku 2008 zásadně nezměnil. Řada podniků navíc využívá přesunu výrobních kapacit ke zvýšení míry automatizace a náhradě lidských pracovníků stroji,“ říká Bert Hesselink, Head of Industrial & Logistics v CBRE.

Přestože na trhu ve druhém čtvrtletí přibylo 170 tisíc m2 komerčních průmyslových prostor (celkově je v ČR k dispozici 7,4 milionu m2), je to o pětinu méně než v prvním čtvrtletí. Navíc schází zejména velké budovy nabízející přes 10 tisíc m2 – takových je v současné době v Česku jen sedm. Většina prostor ve výstavbě má své uživatele ještě před dokončením – v současné době se jedná přibližně o 60 %. Tuto skutečnost potvrzuje i největší transakce uzavřená ve druhém čtvrtletí – přednájemní smlouva na 24 700 m2, kterou uzavřela logistická společnost Europe Huajie Development s Panattoni Prague Airport II.

Další podrobnosti o vývoji trhu naleznete v infografice CBRE Research shrnující hlavní trendy a vývoj ve druhém čtvrtletí (odkaz).

•••

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2017). S přibližně 80 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 450 poboček po celém světě. Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb, které zahrnují project management; property management; investment management; oceňování nemovitostí; pronájem nemovitostí; průzkumy trhu a strategické poradenství. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,4 mil. m2.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy