Města žákům přispějí na pomůcky, rodiče dostanou až tisícovku.

TNBiz, 23.8.2018
Rodiče musejí jen vyplnit žádost

Město Frýdlant v Libereckém kraji přispěje prvňáčkům na školní pomůcky. Každý z nich dostane 800 korun. Rodičům stačí jen vyplnit žádost. Podobný příspěvek rozdávají také v dalších městech.

Ministerstvo školství v roce 2012 zrušilo vyplácení tzv. pastelkovného, které sloužilo na nákup školních pomůcek pro prvňáky. Na tento příspěvek měli nárok rodiče, kteří dostávali přídavky na děti. Po jeho zrušení se některá města a obce rozhodly v pomáhání prvňákům pokračovat.

Od roku 2012 zavedlo tzv. pastelkovné město Frýdlant v Libereckém kraji. Finanční příspěvek poskytuje město každoročně a bude tomu tak i letos.

Každý prvňák dostane částku ve výši 800 korun. "Nástup dítěte do první třídy je pro rodiče finančně náročný. Chceme proto rodičům budoucích prvňáků trochu ulevit při pořizování nutného vybavení. I proto rozhodnutím zastupitelstva města věnujeme každému prvňákovi na nákup pomůcek částku 800 korun. Částka se však nevyplácí rodičům dítěte, jak je tomu v některých obcích, nýbrž přímo škole, která za ni děti pomůckami vybaví," vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer na webových stránkách města.

Rodiče, kteří chtějí získat příspěvek, musejí jen vyplnit žádost. Příspěvek pak mohou použít na nákup kufříků, desek na písmena nebo jiných výtvarných pomůcek. "Za takzvané "pastelkovné" nakupujeme dětem výtvarné pomůcky, jako jsou pastelky, modelíny, čtvrtky, kufříky na pomůcky, vodovky nebo lepidla a nůžky, ale také třeba desky na písmena. Letos činí částka 80 tisíc korun, pomůcky využije 100 nových prvňáků,“ řekl ředitel Základní školy, Základní umělecké školy a Mateřské školy Frýdlant Mgr. Bc. Petr Kozlovský.

Pastelkovné obdrží i prvňáčci města Prostějov, které jim přispěje částkou 1000 . Dále také České Budějovice poskytnou příspěvek školákům ve výši 400 korun. Pastelkovné je zde zavedeno od roku 2012. Jestli má na pastelkovné nárok i vaše dítě, si ověřte na úřadě ve vašem městě.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy