Budete ve stáří nahluchlí? Sluch se zhoršuje již od dětství

TNBiz, 26.8.2018

Sluch je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů. Bez něj si svůj život umí představit jen málokdo. Postupem času sluch slábne, abyste si ho udrželi zdravý co nejdéle, je důležité umět poznat první příznaky.

"Sluch se nám nezhoršuje až ve stáří, jak si mnozí myslí, ale víceméně pomalinku slábne již od dětství, kdy se snižuje rozsah námi slyšených frekvencí. Rychlost zhoršení závisí nejen na naší genetické výbavě, ale velkou měrou se projevuje i hluková zátěž. Například práce v hlučném prostředí či časté poslouchání hlasité hudby," říká Hana Pokorná z kliniky ORL Praha.

Ztráta sluchu se přitom zprvu neprojevuje tím, že by člověk neslyšel, ale nerozumí. Problémy se sluchem totiž začínají tím, že se snižuje sluchová ostrost. Nejčastěji se to projevuje tak, že člověk sice slyší konverzaci, ale již přesně nerozumí každému slovu. Největší problémy má takový člověk v hlučném prostředí nebo v místě, kde hovoří více lidí najednou. Opravdové problémy se sluchem pak přichází kolem šedesátky.

Lidé, kteří začínají trpět nedoslýchavostí, mohou mít také problémy rozumět lidem s příliš vysokým hlasem. Může za to změna frekvenčního rozsahu sluchu, jako první nedoslýchaví lidé přestávají vnímat vysoké tóny. Při konverzaci se pak nevědomky spoléhají na odezírání ze rtů.

"Příčinou nedoslýchavosti je, pokud pomineme genetiku a hlukovou zátěž, postupující zhoršení prokrvení centrální nervové soustavy spolu s prohlubujícími se změnami na cévním řečišti. Zde vlivem aterosklerózy dochází ke zmenšení průtoku krve, a tím snížení výživy buněk," vysvětluje Pokorná.

O sluch se musí pečovat

Pro udržení dobrého sluchu je nejdůležitější prevence. Nevystavujte se velkému hluku, dodržujte zdravou stravu, abyste předešli kornatění tepen (ateroskleróze), které vzniká ukládáním tuků (především cholesterolu) v cévních stěnách. Pokud dojde k poškození těchto buněk, nelze je již vyléčit, proto je velmi důležitá prevence. Dobré je užívat vitamíny skupiny B, zvláště B1 a B12, které se vyskytují například v droždí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy