Více času na čtení? Jde to!

Kniha jako společník vždy a všude

Také si začátkem každého léta plánujete, že budete více číst, ale nakonec z toho kvůli práci, dovolené, starosti o domácnost či času strávenému na internetu a sociálních sítích jednoduše sejde? Knihy do našeho života přináší unikátní rozměr, který dokáže vytvořit jen jejich čtení, a tak udržet si motivaci více číst i do podzimních dní, rozhodně stojí za to. Poradíme vám, jak na to.

Zlaté pravidlo: Čtěte jen to, co vás opravdu baví

Nikde není napsáno, že knihy, které jste dostali jako dárek nebo je celý svět považuje za bestsellery či nejlepší romány 19. století, si musíte nutně přečíst! Do čtení knih, které vás neoslovily, se jednoduše nenechte nutit a raději sáhněte po něčem, co vás doopravdy baví. Co na tom, že typ literatury, v jejíž společnosti se cítíte dobře vy, ostatní považují za nudnou, moc jednoduchou či brakovou. Každý by si měl číst, co ho baví a je v podstatě jedno, jestli to jsou detektivky, romány nebo třeba ekonomické studie.

Kniha jako společník vždy a všude

Všimli jste si někdy, kolik volných chvilek za den máte a jen tak je někde prosedíte či promarníte čekáním na někoho nebo na něco? Někdy tyto “volné” momenty, při nichž můžeme rychle načerpat energii, nejsou na škodu, jindy jsou ale zbytečně prázdné a nějak by se daly zužitkovat. Pokud sebou budete mít vždy alespoň útlou knížku, pak tyto prázdné momenty na cestě do práce, při čekání u lékaře či na děti během kroužku, už nikdy nebudou promarněným časem.

Nejenom papírová je kniha

Nechce se vám knihy kvůli objemu, váze či obavě o jejich poškození nosit neustále při sobě? Pak je pro vás ideální pořídit si čtečku, do které stáhnete tolik knih, kolik si jen dokážete představit. Stejně tak pokud byste si rádi četli před spaním v posteli, ale jste příliš unavení, dejte šanci audioknihám. Ty vám mohou navíc dělat skvělého společníka při sportu, úklidu nebo v autě po cestě do práce. I přesto, že ty “opravdové” papírové knihy nic nenahradí, někdy není na škodu mít v záloze e-knihu ve čtečce či audioknihu v mobilu (jen tak pro jistotu).

Čas, který bychom mohli věnovat čtení, většinou vyplní práce a nespočet dalších aktivit, které musíme za den stihnout. A ruku na srdce - kolik času vám denně zabere projíždění internetu, sociální sítí či chatování s přáteli, i když je to vždycky jen “minutka”? Pokud každý den z nabitého programu vypustíte jednu či dvě nejméně důležité aktivity, hned naskočí pár volných minut na čtení. A nemusíte hned hledat volnou celou hodinu - na začátek postačí třeba jen 10 - 15 minut.

Začněte hned, ne zítra

Začít hned a bez velkého plánování je v případě četby ta nejlepší cesta. Každý měsíc totiž vychází tolik dobrých knih, že je jednoduše škoda se čtením otálet. Začít tak trochu symbolicky můžete na Den nepřečtených knih, “knihomolský svátek”, který vymysleli v knihkupectví Martinus.cz a poslední srpnový pátek ho budou slavit čtenáři po celém světě. Na DNK budou dočítat knihy, které z nějakého důvodu odložili na později stejně jako vy svoje předsevzetí více číst. Připojte se k nim a nechte se unést nekonečnými příběhy...



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky