Nejšpinavější místo v domácnosti? Je to kuchyně

Nepřezouváte se? Netrpí jen podlaha, ale zejména vaše zdraví

Čisté prostředí je základem zdravé domácnosti. Existuje však mnoho míst, na která při úklidu zapomínáme, nebo by nás vůbec nenapadlo, že jsou rájem bakterií. Právě ty se v největším množství nachází v kuchyni, kde připravujeme a konzumujeme jídlo. Některé z nich mohou být životu nebezpečné.

Neviditelná hrozba

Mezinárodní studie bakterií v domácnostech odhalila, že nejvíce se jich nenachází v koupelně, jak by mnozí předpokládali, ale v kuchyni. Nejčastěji se zde vyskytují koliformní bakterie, mezi které patří i Salmonella a E.Coli. Ty mohou způsobit vážná onemocnění. Vědci je našli na více než 75 % houbiček a utěrek na nádobí, které navíc v 86 % domácností obsahovaly i kvasinky a plísně. Dále ve 45 % kuchyňských dřezů, 32 % kuchyňských linek a 18 % krájecích prkének. Důležité je také pravidelně čistit zásobník na kávu v kávovaru, plísně a kvasinky v něm mělo 50 % z domácností. V koupelně jsou riziková místa dvě, studie odhalila bakterie na 27 % držáků na kartáčky a 9 % kohoutků.

Každý máme doma svou osobní špínu

V každé místnosti domácnosti najdeme bakterie, které jsou zcela unikátní. Naše tělo vylučuje bakterie odlupováním částeček kůže nebo třeba i zívnutím. Doma, ale například i v hotelovém pokoji, takto zanecháváme naší biologickou stopu. Mikrobiologická studie uveřejněná v časopisu Science uvedla, že pokud se přestěhujete do nového bydlení, během necelých 24 hodin bude z pohledu mikroskopických bakterií vypadat jako to staré. S nadsázkou tedy můžeme říci, že si s sebou v životě nosíme svou osobní špínu.

Nepřezouváte se? Netrpí jen podlaha, ale zejména vaše zdraví

Všichni si jistě pamatujeme časy, kdy jsme byli nuceni ve škole nosit přezůvky. Ve většině amerických filmů a seriálů se postavy nepřezouvají, ve venkovních botách si lehnou na pohovku k televizi i do postele. Pokud však chodíte doma ve venkovních botách, roznášíte po podlahách a kobercích statisíce bakterií. Některé z nich jsou zdraví škodlivé a mohou způsobit nebezpečné infekce. Experti tedy důrazně doporučují přezouvat se do domácí obuvi, která je navíc častokrát pohodlnější. Bakterie z ulice si do domácnosti nenosíme pouze na svých botách, přenáší je na tlapkách i naši mazlíčci. Proto by majitelé neměli zapomínat svým chlupatým ratolestem po příchodu domů tlapky umýt.

Prach jako zdroj bakterií, roztočů a alergenů

S prachem bojuje většina domácností pomocí klasického či robotického vysavače. Je zdrojem alergenů a usazuje se na každém povrchu jakékoliv struktury. Najdeme ho na nábytku, podlaze i v kobercích. Při víření způsobeném průvanem, vysáváním, nebo i pohybem osob v místnosti, se dostává do ovzduší a můžeme ho vdechnout do plic. Částice způsobující alergie jsou bakterie, plísně, chlupy domácích zvířat a zejména roztoči a jejich exkrementy.

Pokud k úklidu prachu používáte robotický vysavač, pak si jen přiděláváte práci a ohrožujete své zdraví. Prach a alergeny nevysajete, ale jen rozvíříte, čímž je snáze vdechnete. Protože robotický vysavač má malý zásobník, je třeba jej po každém vysávání čistit, a tak přijdete do styku s prachem a alergeny v něm obsaženými.

Podobný problém vzniká i při použití klasických vysavačů, které pro vysátí prachu vytvářejí tah vzduchu, který opět spolu s nevysátými nečistotami a alergeny vypouštějí do vysávané místnosti.

„Nejúčinnějším a nejzdravějším způsobem vysávání je podle odborníků centrální vysávání, které odvádí všechny nečistoty ihned zcela mimo vysávané místnosti, a navíc dosud nevysátý prach v místnosti nevíří. A dnes už není problém instalovat centrální vysávání ani do bytu,“ uzavírá odborník na čistý domov Jiří Najman z firmy Newag.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně