Jíš zdravě a cvičíš, ale přesto nehubneš? Možná víme proč

TNBiz, 12.9.2018

Jíš zdravě, neporušuješ jídelníček, piješ dostatek tekutin a k tomu sportuješ, ale hubnutí se zastavilo a váha nejde dolů? Povím ti, čím to může být. Říká se, že shodit posledních 5 kg je stejně těžké jako těch 30 kg nadváhy před tím.

Jíš málo, nebo naopak hodně!
Pokud si navykneš jíst skutečně málo, pak jednoho dne tě přepadne pořádný hlad, ty se také pořádně najíš a ihned přibereš. Pro tvé tělo to bude šok. Je potřeba svůj příjem udržovat ve zdravé rovině. Vypočítej si svůj bazální metabolismus a zjistíš, kolik kalorií potřebuje tělo přijmout k tomu, aby dokázalo normálně fungovat. Pod svůj bazální příjem nechoď! Pro hubnutí je ovšem potřeba mít nižší příjem a vyšší výdej. Jakmile se ti váha změní, pak se musí změnit i tvůj příjem. Jestliže hodně sportuješ, pak musíš také více přijímat, aby tvé tělo nehladovělo. Cvičením si zrychlíš metabolismus a bezesporu obří výhodou bude také to, že budeš moci více jíst, aniž bys přibírala. Uzpůsobuj situaci dle aktuálních potřeb. Nezapomeň však, že jíst málo je ještě mnohem horší než jíst naopak hodně!

Nenápadně podvádíš!
Jednou si dáš malý kousek čokolády, pak zas ochutnáš při pečení, tam si dáš něco malého a tam zase ochutnáš… možná tyto malé neřesti ani nezapočítáváš do toho, co jíš, ovšem i to jsou kalorie a během uzobávání se mohou nasčítat. Není to ten důvod?

Važ si potraviny!

Zapisuješ si, kolik čeho sníš a počítáš kalorie? Pokud si ale potraviny nevážíš, tvé výpočty budou zkreslené. Pokud si naivně myslíš, že jsi schopna odhadnout množství, pak budeš možná překvapena. Nejprve važ, a jakmile v tom budeš zběhlá, pak můžeš odhadovat, jelikož získáš přehled.

Cheat day povolen!
Někteří odborníci cheat day (hřešící den) schvalují, jiní jsou striktně proti. Dle mého názoru při zachování rozumného úsudku při hubnutí je v pořádku občas zhřešit něčím, co je v rozporu s tvým jídelníčkem. Ovšem to neznamená, že si budeš dělat cheat day příliš často a splácáš vše, co uvidíš. Dovol si něco nezdravého v malém množství a po zbytek dne se drž zdravé stravy. Malé zakopnutí nevadí. Stoprocentně zdravý jídelníček není dlouho udržitelný, po dietách následuje jojo efekt, raději si osvoj zdravý životní styl, který jsi schopna dodržet do konce života.

Nechej svaly regenerovat!

V souvislosti s hřešícím dnem bych ti doporučila také jednou týdně mít odpočinkový den, kdy nebudeš cvičit. Nechej své tělo a především svaly odpočinout, aby měly čas se regenerovat. Ačkoliv je pohyb zdravý, tak všeho moc škodí! V dny odpočinku si můžeš zajít alespoň na procházku, ale posilovnu vynech.

Změň aktivitu!

Jedeš si každý den neustále to samé kardio? Ze začátku to fungovalo a kila šla sama dolů, jenže teď už nevidíš žádný rozdíl. Je to normální. Tělo si na tuto činnost zvyklo. Je potřeba občas pozměnit aktivity, abys viděla na svém těle nějaké změny. Pokud například chodíš běhat, pak změň pro jednou trasu a uvidíš, že to bude příjemné zpestření. Pokud každý den posiluješ stejnými cviky, časem si na určitých partiích vypracuješ svaly a dále se nebudeš posouvat.

Možná ti rostou svaly!

Pokud ses vrhla do posilování a do své stravy zařadila také bílkoviny (proteiny), pak můžeš očekávat, že tvému tělu přibývají svaly. Svaly jsou pro hubnutí nezbytné, jelikož zrychlují metabolismus a ty tak budeš pálit kalorie i v klidu.

Nezapomeň na posilování!

Jak jsem již zmínila, nemuč své tělo hodinami a hodinami kardia, zařaď do svého fitness plánu i posilování.

Necvičíš málo?

U cvičení jde jasně vidět onen pokrok. Zatím co dříve si se zadýchala při chůzi do schodů do čtvrtého patra, teď to zvládneš bez problému ve svižném tempu. Je potřeba tělu přidávat intenzitu. Půl hodinka na rotopedu rozhodně nestačí (už vzhledem k tomu, že tělo začíná spalovat teprve po 20 - 30 minutách).

Psychika je mocná čarodějka!

Ano, je tomu skutečně tak. Někdy je ta největší překážka v hubnutí právě v naší hlavě. Nedovol, aby se hubnutí stalo středobodem vesmíru. Pokud se podíváš na jídlo a akorát uvidíš čísla, kolik kalorií co má, pak je něco špatně. Zachovej si chladnou hlavu a rozumný úsudek. Třeba právě v ten moment, kdy se přijmeš takovou, jaká jsi a přestaneš myslet urputně na všechna ta kila, která chceš zhubnout, pak se to začne hýbat a uvidíš výsledky. Sportuj pro zábavu, ne pro hubnutí! Jez pro zdraví, ne pro kila dolů!

Může za to nedostatek spánku!
Spánek ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví. Nedostatek spánku může způsobovat podrážděnost, ale také to, že nehubneš. Jsi ve stresu a nemůžeš spát? Nejprve si vyřeš svou psychiku a teprve pak se odhodlaně pusť do hubnutí.

Zdravotní problémy

Je také možné, že za tvé nehubnutí mohou nějaké zdravotní problémy (nejčastěji se jedná o poruchu štítné žlázy - konkrétně hypofunkci). O svých problémech se poraď s lékařem.

Vše má svůj čas!

Nemůžeš počítat s tím, že výsledky se projeví po týdnu aktivního cvičení a zdravé stravy. Dej svému tělu čas. Dlouho trvalo, než si nabrala kila nahoru a teď bude déle trvat, než se jich zbavíš. První výsledky uvidíš teprve až zhruba po měsíci - to je ovšem individuální.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky