Na podzimní Zahradě Čech bude i SZIF

Od pátku 14. září do soboty 22. září se koná na výstavišti v Litoměřicích největší výstava svého druhu Od pátku 14. září do soboty 22. září se koná na výstavišti v Litoměřicích největší výstava svého druhu nejen na severu Čech. Radost budou mít všichni zahrádkáři, chalupáři, kutilové, zahradníci a milovníci přírody, ale i zemědělci. Každým rokem se výstava pyšní obrovskou návštěvností – přes 80 tisíc osob. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se zde bude prezentovat už podruhé a zároveň v Litoměřicích představí vítěze soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje.

Zahrada Čech nabídne tradiční prodejní sortiment: sazenice, ovocné stromky i okrasné stromky, květiny, trvalky, bylinky, ovoce, zelenina, cibuloviny, bonsaje, skleníky, novinky v zahradní technice od sekaček a křovinořezů po pily, rekultivátory, traktůrky nebo kompostéry, zahradní nábytek, domácí potřeby a další.

Po celou dobu bude výstavu provázet bohatý a zajímavý doprovodný program, nejen na hlavním pódiu, jak jsou návštěvníci zvyklí, ale také po celém areálu výstaviště. Na podiu zazpívají známé české zpěvačky Petra Janů a Hana Zagorová a dále revivaly hvězd jako Elvis Presley, Elán, Roxette nebo Beatles.

Stejně jako na jaře, i nyní bude díky výročí doprovodný program laděn v prvorepublikovém duchu. Nosné téma expoziční části budou „Symboly první republiky“. Návštěvník se tak seznámí s historií státního znaku, hymny, s trikolorou či se samotnou osobou T. G. Masaryka. Prvorepublikový program nabídne např. orchestr Melody Gentlemen hrající hudbu 30. a 40. let. Chybět nebude výjimečná putovní výstava Ústeckého kraje, která zachycuje hlavní historické milníky naší republiky. Krásnou vzpomínku si návštěvníci budou moci navíc odnést na fotografii z fotokoutku, který nabídne množství historických rekvizit.

V den zahájení výstavy proběhne ve 13 hodin slavnostní předávání cen Regionální potravina Ústeckého kraje. Jedná se o region, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Značka Regionální potravina se letos udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

Ocenění letošním vítězům za Ústecký kraj budou v amfiteátru výstaviště předávat náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a ředitel Regionálního odboru SZIF Karel Sekáč. Seznam výrobců je uveden v tabulce na následující straně.

Expozici SZIF najdete v pavilonu A. Od 14. do 16. září zde budou zaměstnanci Fondu podávat informace k dotacím a činnosti Fondu. A nejenom to. Nabídneme návštěvníkům také vždy a všude žádané ochutnávky kvalitních potravin našich renomovaných značek KLASA a Regionální potravina. V areálu výstaviště si takto otestované dobroty lze také zakoupit. V dalších dnech konání výstavy bude na stánek docházet krajský koordinátor Celostátní sítě pro venkov, na pultu budou k dispozici informační materiály a kontakty.

Značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 získaly následující výrobky:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Venkovská pečeně,

BILBO šmak s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

DIVOČÁK SALÁM,

Chovaneček s.r.o.

3.

Sýry, včetně tvarohu

Legenda, čerstvý kozí sýr,

Barbora Marešová, Břvany

4.

Mléčné výrobky ostatní

Ovčí jogurt jablka/ořechy,

Jakub Laušman, Držovice

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Selské placičky s mandlemi,

Eva Parásková, Kytlice

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

MÍŠA ŘEZ,

Petra Peštiková, Děčín

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE,

Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Sušené bio-hrušky,

Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce

9.

Ostatní

Krušnohorský med květový smíšený,

Petr Eminger, Lom u Mostu

Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF

•••

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy