Hradecký koštýř, slavnost vína a burčáku představí i vítěze Regionální potraviny

Hradec Králové 26. září 2018 – Na svatého Václava se bude v Hradci Králové koštovat. 11. ročník oslav vína a burčáku nabídne to nejlepší z produkce 35 vinařů z ČR i zahraničí. Také příznivci dobrého jídla a dobré zábavy budou určitě spokojeni. Čeká na ně bohatý program včetně představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje.

Hradecký koštýř, slavnost vína a burčáku, se koná 28. září v Hradci Králové v Žižkových sadech. Bude se zde prezentovat více než 35 vinařů z ČR a zahraničí. Nebudou chybět ani dobroty k zakousnutí a oblíbená dětská zóna s celodenní nabídkou pro rodiny s dětmi. Hudební program bude více než pestrý, zazní cimbál, jazz, folk, dixieland a na severních terasách se návštěvníkům představí flašinetář. Také značka Regionální potravina zde bude mít žně, na Hradeckém koštýři se představí poprvé. Ve 14 hodin dojde ke slavnostnímu vyhlášení Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2018. Výrobci převezmou ocenění z rukou ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky a ředitele Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu Aleše Sobela. Vítězné výrobky bude možné nejenom otestovat, ale samozřejmě i zakoupit.

Soutěž Regionální potravina letos probíhá už devátým rokem. V Královéhradeckém kraji se tento rok přihlásilo 87 výrobků od 25 producentů. Smyslem značky je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k vyhledávání výrobků této značky na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.

Regionální potravinu získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy