Obyvatelé Josefova na Sokolovsku si naplánovali a vybudovali místo k setkávání v centru obce

Jana Nováková, 4.10.2018
Náměstí v Josefově

V západočeském Josefově proběhla v pátek 28. 10. 2018 od 13 hodin brigáda spojená se slavnostním otevřením veřejného prostranství, na jehož plánování i proměně se podíleli samotní obyvatelé města. Během roku se konalo několik veřejných brigád, nyní se prostranství slavnostně otevřelo a bude sloužit místním.

Komunitní proměnu prostranství v centru obce podpořila Nadace Via v rámci svého programu Místo, kde žijeme. Z pozice hlavního partnera tento program podporují projektové markety HORNBACH, mediálním partnerem je časopis PRO města a obce.

Josefov je jednou z osmi podpořených obcí, které obdržely grant 300 000 , odbornou konzultantku a další podporu. Nadace Via provázela obyvatele obce celým procesem – od společného plánování, kdy se lidé rozhodovali, co má na místě stát, až po samotné veřejné brigády. „Podstatné je, že lidé usilují o změnu společně. Nejenže proměnili své okolí k lepšímu, ale společná práce také přispěje k celkově lepší atmosféře v jejich obci,“ říká Pavla Jenková, projektová manažerka Nadace Via.

O vítězném návrhu, podle něhož začnou vlastními silami přetvářet veřejné prostranství, rozhodovali také místní obyvatelé. Výsledkem projektu jsou v Josefově úpravy prostoru, na kterém se konají venkovní společenské akce, a také malý přírodní amfiteátr. Autorem návrhu je Ateliér zahradní a krajinářské architektury Mariánské Lázně.

Projekt slavnostním otevřením rozhodně nekončí, protože na příští rok má obec naplánovanou stavbu komunitního centra, které bude stát přímo na řešeném prostranství. Vznikne zastřešený prostor k setkávání, který dosud v centru obce chyběl,“ shrnuje vedoucí projektu Martina Vavřínová.Architektonická studie zahrnuje řešení rozsáhlé plochy s parkovou úpravou, ohništěm a doplněním nových prvků dětského hřiště. Nejvíce se ale těšíme na přírodní amfiteátr, který obyvatele obce zaujal už během plánování,“ dodává.

Program Nadace Via vzniká díky podpoře partnera, kterým je skupina Hornbach. „Myšlenka obnovy společných prostor, které pomohou lidem opět nalézt cestu k sobě navzájem, přímo korespondují s vizí Hornbachu vlastními silami formou společného projektu zvelebovat místa, kde žijeme,“ uvádí David Kolář, marketingový ředitel společnosti HORNBACH pro Českou republiku a Slovensko. 

O programu:

Místo, kde žijeme“ je program zaměřený na obnovu zanedbaných nebo nevyužívaných veřejných prostranství, a to za aktivní účastí místních obyvatel. Podmínkou podpory je, že veřejnost má během plánovacího procesu možnost ovlivnit budoucí podobu prostranství a zároveň přispěje svou dobrovolnou prací k jeho výstavbě. Zároveň očekává vytváření příležitostí pro úzkou spolupráci mezi neziskovými organizacemi, samosprávou a místními podnikateli. Účast v programu má za cíl nastartovat rozvoj místního komunitního života. Od spuštění programu v roce 2001 bylo podpořeno již 66 projektů.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba