V Libereckém kraji se budou předávat ceny Regionální potravina

Den Regionálních potravin Libereckého kraje se blíží. Už zítra se v Liberci představí regionální výrobci, což je spolu s bohatým doprovodným programem záruka příjemné zábavy i úžasných chuťových zážitků. Letošní vítězové soutěže Regionální potravina zde zároveň také převezmou prestižní ocenění.

Den Regionálních potravin Libereckého kraje se koná ve čtvrtek 11. října na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Liberci. Jedná se o již 12. ročník této prodejní a propagační výstavy. Program poběží od 9 do 17 hodin a na své si přijdou jak labužníci a fajnšmekři, tak i rodiny s malými dětmi. Ti odvážnější si mohou dokonce zasoutěžit s Janem Michálkem, vedoucím národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR 2000 až 2008, v rámci kuchařských show o ceny v podobě Regionálních potravin. Po celý den návštěvníci budou moci nejenom ochutnávat a nakupovat ty nej potraviny libereckého regionu, ale zároveň se i osobně setkat s jejich výrobci.

V rámci akce proběhne také ve 13 hodin slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Program potěší velké i malé diváky, vystoupí například Martin Maxa, Miluška Voborníková a další. Vítězům popřejí zástupci MZe a SZIF. Letos se zde do soutěže přihlásilo 37 výrobců s celkem 90 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Značka Regionální potravina se v roce 2018 udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 523 oceněných produktů. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2018 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované 

TLAČENKA SVĚTLÁ, VÁŠA spol. s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

PEPŘÁK, KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o.

3.

Sýry, včetně tvarohu

FARMÁŘSKÝ SÝR S RAJČÁTKY, JIŘÍ VRKOSLAV, ZLATÁ OLEŠNICE

4.

Mléčné výrobky ostatní

BÍLÝ JOGURT BIO JAHODA, JÍŘÍ KORN, ZAHRÁDKY

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

MINI SVATEBNÍ KOLÁČEK POVIDLOVÝ – TLAČENÝ, DRAHOMÍRA MACKOVÁ, JABLONECKÉ PASEKY

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

RAFAEL MEDOVNÍK, CUKRÁŘSTVÍ A PEKAŘSTVÍ RŮŽODOL s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

VRATISLAVSKÉ ŘEZANÉ, HOLS akciová společnost

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

BROSKEV S MÁTOU, JAN KAKOS, LESTKOV

9.

Ostatní

ZMRZLINA SLANÝ KARAMEL LEDA, DAVID STÁREK, LIBEREC

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy