Český kubismus, tvorba Karla Malicha i současné umění: dražba na Žofíně

Kompletní soubor kubistické ložnice je dílem spoluzakladatele českého kubismu Vlastislava Hofmana

Jaké to je probudit se v kubistické ložnici z roku 1912 a ranní kávu si vychutnat ze Sutnarova nápojového servisu? To můžou zjistit účastníci dražby Aukčního domu Sýpka, která se bude konat v neděli 14. října 2018 v paláci Žofín.

Sýpka prezentuje výjimečný a tím pádem i investičně zajímavý nábytek z období kubismu, funkcionalismu i 60. let, mimořádnou sbírku nápojových a jídelních souprav, koberce Antonína Kybala i proslulé hračky Libuše Niklové. Za unikátními starožitnostmi nezaostává ani nabídka výtvarného umění. Nabídnuta bude plastika Událost na kruhu ze 70. let i rané kvaše Karla Malicha z roku 1962, Matalova Deštníkářka nebo impresionistické Rameno řeky Václava Radimského.

Kompletní soubor kubistické ložnice obsahující i sedátko a manžetník je dílem všestranného českého umělce a spoluzakladatele českého kubismu Vlastislava Hofmana. Hofman, který se dokázal prosadit i jako scénograf pro Národní divadlo nebo architekt (spoluautor např. Jiráskova mostu v Praze) vytvořil soubor, který se dostal mezi ikony publikované v knize Artěl, umění pro všední den, 1908-1935. „Jedná se o muzeální položku, tento nábytek se ale může stát i vybavením domácnosti, navíc s investičním přesahem. S ohledem na vývoj cen kubistického nábytku v horizontu posledních 5 až 10 let lze i tady očekávat nárůst“ doplňuje Nora Velková z Aukčního domu Sýpka.  Český kubismus zastupují i další předměty, např. dóza Pavla Janáka.

Na špičce zájmu se pohybuje tvorba Karla Malicha, jehož tři díla budou v neděli taktéž nabídnuta. Dílo Událost na kruhu vzniklo v 70. letech. U vzdušné plastiky z nerezového drátu se Malich zabýval rozhraním mezi stálostí a pomíjivostí, vztahem mezi chaosem a řádem. Byla vytvořena v období, kdy se podobně jako jiní umělci snažil odpoutat od tíživé atmosféry normalizace a opět se přikláněl k přemýšlení nad přírodou, která se vyvíjí bez ohledu na společenské a politické poměry.

Zcela výjimečnou je také představená sbírka celkem deseti neobvyklých nápojových nebo jídelních souprav Ladislava Sutnara, Rudolfa Stockara nebo Otto Prutschera. Investiční potenciál těchto souprav byl již letitou dražební praxí potvrzen a stále se pohybuje na vrcholu pozornosti.

Aukční dům Sýpka i tentokrát dostál svojí pověsti experta na současné umění. Mezi nabídnutými položkami tak najdeme i dílo Magdaleny Jetelové, patřící k nemnohým českým umělcům, kteří se prosadili i v mezinárodním měřítku, dražit se bude její kouřová malba z roku 2016. Pozornosti jistě neujdou ani díla Milana Housera. Za použití své vlastní technologie vrstevní speciálních barviv, laků a pigmentů vytváří specifické obrazy i sochy.

Z bohaté a špičkové nabídky 49. aukce Sýpky toho lze jistě zmínit více, nechybí autoři jako Václav Radimský, Bohuslav Reynek, Bohumír Matal, Jiří Kolář, Olbram Zobek, Jiří Hilmar nebo Krištof Kintera, z autorů skla František Vízner nebo René Roubíček. Doposud nezmíněné, ale v katalogu rovněž prezentované jsou i takové ikony užitého umění jako Anton Pospishil nebo Bohumil Južnič. Všechna díla je možné si až do soboty 13. října prohlédnout v Galerii U Betlémské kaple v Praze, nebo na samotné aukci, v neděli 14. října v paláci Žofín od 12.30 hod.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy