Recepty s mákem: křehké lívanečky se švestkovým rozvarem

Mák voní téměř opojně. Kdo mu jednou podlehne, tomu se na jídelníček bude často vracet.  Má mimořádně vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek. Zjednodušeně řečeno obsahuje tolik prospěšných věcí, že jej můžeme nazývat naší superpotravinou.

Kdo by neměl rád lívance! K snídani, k večeři nebo jako dezert. Už se vám sbíhají chutě? Zkuste do nich přidat mák a přelít švestkovým rozvarem. Kombinace těchto ingrediencí vám doslova učaruje. Lívanečky vypadají pro oko fantasticky, ale stejně tak i chutnají.

Lívanečky vypadají pro oko fantasticky, ale stejně tak i chutnají


Makové lívanečky se švestkovým rozvarem

Doba přípravy:

45 minut

Počet porcí:

4 osoby  

Ingredience:        

180 g hladké mouky
4 lžíce cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
2 velké lžíce mletého máku
2 vejce
250 ml mléka

Švestkový rozvar:

0,5 kg švestek
4 lžíce cukru krupice

Příprava:

Nejdříve smíchejte veškeré sypké ingredience, přidejte vejce, mléko a vše promíchejte ručním  šlehačem. Těsto nechejte odstát přibližně 15 minut. Mezi tím si připravte švestkový rozvar. Švestky pokrájejte na menší kousky, přidejte cukr a na mírném ohni povařte 10 minut. Do rozpáleného lívanečníku naběračkou vlijte těsto a smažte z obou stran dozlatova na malém množství slunečnicového oleje nebo másla. Ještě horké lívanečky zalijete švestkovým rozvarem.

Tip: Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend