Recepty s mákem: makovo-banánové smoothie

Náš modrý mák má namodralou barvu, krásně voní a je nasládlý. Pokud upřednostňujete nákup již mletého máku, může se stát, že kromě kvalitního máku se do směsi dostal i technický, který kvalitu máku značně degraduje. Proto dejte raději přednost máku celému a doma si jej umelte. Čerstvě namletý bude vonět ještě více.

Makový nápoj má vysoký obsah vápníku, a to až 12x vyšší než u mléka


Makovo-banánové smoothie
Recepty na smoothie se už v našich domácnostech zabydlely na stálo. Proto byste neměli vynechat ani tento, který je vhodný i pro vegany. Vyzkoušejte smoothie z rostlinného “mléka“, které si můžete připravit doma. Makový nápoj má vysoký obsah vápníku, a to až 12x vyšší než u kravského mléka.

Doba přípravy:

30 minut

Počet porcí:

4 osoby   

Ingredience:   

100 g máku
1 l vody
30 g mandlí
skořice na špičku nože
1 vanilkový cukr
4 banány

Příprava:

První krokem při přípravě makovo-banánového smoothie je příprava rostlinného nápoje. Celý mák vložte do mixéru, zalijte litrem vody a mixujte (klidně v několika „vlnách“) dokud není tekutina bílá jako mléko. V tento moment tekutinu přelijte přes cedník vyložený tkaninou. Hotové rostlinné “mléko“ vraťte zpět do mixéru, přidejte skořici, cukr, banány, mandle a vše rozmixujte do jemné konzistence smoothie. Hotové ihned podávejte.

TIP: Pokud vás čas netlačí, nechte namočený mák stát ve vodě 2-3 hodiny a až poté mixujte. Pro rostlinný nápoj si pamatujte jedno jednoduché pravidlo. Na 100 g surovin potřebujete 1 litr vody. Záleží však, jak krémové konzistence chcete dosáhnout. 

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend