Jak vybrat barevný odstín terasové podlahy

Jana Brožková, 19.10.2018
Tento typ zahrad bývá osázen přirozeně rostlými dřevinami Výběr barevného odstínu terasové podlahy je důležitým faktorem, protože ovlivňuje celkový ráz a vyznění zahrady. Při samotné volbě je důležité brát v potaz barvu fasád domů, styl nábytku, ale také flóru, kterou je zahrada osázena. Správně zvolený odstín terasové podlahy musí do tohoto konceptu dokonale zapadnout a nebýt rušivým elementem.

„Mnoho majitelů nemovitostí, ke kterým náleží i zahradní pozemky, nedbá na celkovou estetiku. Často se proto setkáváme ve svém okolí se zahradami, které nepůsobí kompaktně. Jejich vyznění neladí s domem a barevností fasád,“ říká Zdeněk Hoštička, předseda představenstva společnosti WPC-WOODPLASTIC a.s.

Přitom stačí opravdu málo – vše si předem rozmyslet a následně porovnat vzorníky barev terasových prken s barvou fasád, barvou dřeva použitého například při výrobě pergol či terasového zastřešení.

Styl rustikální

Venkovský styl pojetí zahrad je stále velmi oblíbený. Typickými odstíny fasád jsou bílá, smetanová, béžová a žlutá. Jako obklad pak velmi dobře slouží kameny a cihly. Zahradní nábytek je vyroben z přírodních materiálů, jakými jsou dřevo či ratan. Velmi často se také objevuje kovový nábytek v romantickém provedení. Tento typ zahrad bývá nejčastěji osázen přirozeně rostlými dřevinami a květinami, doplněn o keramické nebo terakotové květníky.

Nejvhodnější volbou terasové podlahy jsou prkna v přírodních tónech dřevin. Společnost WPC-Woodplastic doporučuje ze své nabídky odstíny cedar, teak, palisander a merbau. Struktura prken by měla připomínat dřevo.

Styl minimalistický

Moderní, tedy minimalistický styl je definován studenými tóny fasád, nejčastěji bílou a šedou. Jako materiály zde vystupují beton, kámen a sklo. Nábytek musí působit odlehčeně, proto majitelé těchto zahrad volí lehký hliníkový nebo designový plastový. Objevuje se také nábytek z umělého ratanu v minimalistickém provedení a zahradní stoly mívají skleněné desky. Flóra bývá umístěna ve velkých designových květnících, nejčastěji se jedná o zastřižené solitérní rostliny.

Správnou volbou barevného odstínu terasové podlahy jsou exotické dřeviny nebo ocelové  „inox“ barvy. WPC-Woodplastic ze své nabídky doporučuje terasová prkna v provedení wenge, eben, inox a palisander. Struktura těchto prken by měla být hladká, jemně strukturovaná nebo drážkovaná. I když je drážkování výrazné, jedná se o žádoucí efekt, který do minimalistického pojetí vnáší náboj a eleganci. Vše může být umocněno zvolenou šířkou prkna.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada