Tempo deregulace bude jen nízké


Tempo cenové deregulace nájemného ve státních a obecních bytech, kterých je zhruba 1 milión, se bude zvyšovat jen mírně. Koalice v tomto bodě téměř zcela ustoupila požadavkům a argumentacím ČSSD.
"Tempo deregulace musí vycházet ze sociální únosnosti," uvedl šéf sociálně demokratického expertního týmu Stanislav Křeček. "Jestliže by náklady na bydlení tvořily více než čtvrtinu příjmů rodiny, pak samozřejmě nelze pokračovat v deregulaci," uvedl a doplnil tím, že ČR se této hranici blíží a lidé ze svých platů dávají na bydlení stejně jako ve většině vyspělých zemí.

ČSSD patrně znovu opráší svůj dřívější návrh zákona o deregulacích, který počítal s tempem růstu cen o 30% za 3 roky, tedy 10% ročně. Limitem by mělo být "místně obvyklé nájemné", neboli průměr všech nájmů v konkrétní lokalitě.

Současné tržní nájemné v mnoha případech až pětinásobně převyšuje nájemné regulované.

Koalice vidí dále problém pouze v návaznosti deregulací na jejich sociální únosnost. Tato provázanost by totiž poškozovala vlastníky a proto je nutné případné disproporce řešit pomocí nového sociálního příspěvku.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality