Květiny v kanceláři? Snižují napětí i únavu

Průzkum poukázal na blahodárný vliv rostlin v pracovním prostředí

První rande a pracovní schůzka toho mají mnoho společného. V obou případech nám jde především o to, abychom zanechali co nejlepší první dojem. Jedním z klíčových prvků našeho setkání je rozhodně prostředí, ve kterém se potkáváme. A v něm hraje velkou roli přítomnost květin.

Lobby a recepce jsou zásadním místem, kde se utváří první dojem nejen potenciálních klientů, ale také nových zaměstnanců. Z tohoto důvodu je vhodné, aby tyto prostory působily upraveně a přívětivě. Na recepci proto umístěte pěknou kytici, která ve vašem protějšku vyvolá dojem, že jste pozorní i vůči těm nejmenším detailům. Dobrý obraz umocníte výběrem květiny v korporátních barvách. „Lidé si stále více uvědomují důležitost příjemného prostředí, ve kterém tráví většinu svého dne. Klienti u nás proto velmi často poptávají květiny, které jsou vhodné do kanceláří nebo na recepce. Výjimkou nejsou ani květinové dekorace, které se dají položit na stůl do konferenčních místností,“ říká Jitka Mandysová z květinové doručovací služby Fleurop.

Pozitivní vliv na zaměstnance

Jak vypadá vaše kancelář? V minulosti se mnohé studie zaměřily na pozitivní vlivy květin na pracovišti. Společnost Human Report, která zkoumala 7 600 pracovišť v 16 zemích světa, odhalila, že téměř dvě třetiny (58 %) pracovníků nemají na svém pracovišti žádnou květinu1. Přitom jiný průzkum poukázal na blahodárný vliv rostlin v pracovním prostředí – jejich přítomnost snižuje až o 37 % napětí a úzkosti, o více než 50 % depresivní stavy a téměř o 40 % únavu. Psychologové navíc tvrdí, že přítomnost zelené barvy má relaxační a uklidňující účinky.2

Jaký druh se hodí nejvíc?

Pokud chcete do kanceláře přinést pozitivní energii, vsaďte na jasné žluté nebo žlutooranžové tóny. Slunečnice je květinou, která vaší kanceláří rozzáří nejvíce. „Slunečnice vypadají krásně jak v neformálním kancelářském prostředí, tak i třeba v umělecky laděném podkroví s vysokými stropy,“vysvětluje Jitka Mandysová. Velký úspěch sklízí i gerbery, které nejsou oblíbené jen pro svou širokou barevnou škálu, ale i díky schopnosti filtrace nebezpečných toxinů. Zdraví prospěšné jsou i růže, které mají protizánětlivé účinky a léčí nachlazení a kašel; na dobře fungující nervový systém a správnou cirkulaci krve v těle působí chryzantémy.

Nezapomínejte na konferenční místnosti

Většina důležitých setkání se koná v prostředí konferenčních místností, které ale většinou působí fádně a nezajímavě. Oživte je pomocí květinové výzdoby - zvolit můžete buď jednu dominantní kytici umístěnou uprostřed stolu, zajímavé ikebany a nebo několik malých sklenic s plovoucími květinami. Do nich umístěte květy echinacey nebo heřmánku, které podporují imunitní systém. Superschopnosti má i rozmarýn, který zlepšuje paměť.

Zdroje:

1.https://www.prnewswire.com/news-releases/global-study-connects-levels-of-employee-productivity-and-well-being-to-office-design-300058034.html

2.https://www.ngia.com.au/Attachment?Action=Download&Attachment_id=1430



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry