Osteoporóza: v Česku nemoc trápí téměř 200 tisíc lidí

Osteoporóza, tedy řídnutí a odvápňování kostí, je nemocí, které se stárnutím populace přibývá. Trápí zejména ženy vyššího věku. „Ačkoli se na léčbu vynakládají značné prostředky – členské pojišťovny ročně vydají na léčbu svých zhruba 80 tisíc pacientů přes 300 milionů korun – klíčem je prevence, jíž se také členské pojišťovny věnují, investuje se také do lázeňské péče. Základem prevence je pohybovat se, sportovat a upravit stravovací návyky dle doporučení lékařů,“ shrnuje doporučení Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR (SZP ČR).

Osteoporóza trápí převážně ženy vyššího věku, u nichž řídnutí kostí souvisí s menopauzou, nevyhýbá se ale ani mužům. V celkových počtech je nemocných žen zhruba desetkrát víc než mužů. Mírně pozitivním faktem je, že u většiny nemocných stačí ambulantní léčba a užívání léků. Pacientů, u nichž vyžaduje léčba hospitalizaci, je jen asi půl procenta z celkově nemocných, ale jejich léčba je velmi nákladná. Na tuto léčbu směřuje až 11 % celkových nákladů.

Osteoporóza je metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů. Příčinou může být podvýživa, nedostatek pohybu, věk nebo menopauza. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí a vytvořením hrbu.

V rámci prevence se často zmiňuje pozitivní faktor stravy, zejména potravin s vysokým obsahem vápníku, jako jsou sýry či tvaroh a naopak negativní vliv kyseliny fosforečné, která je obsažena v kolových nápojích, a způsobuje odvápňování.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy