Klíšťata nás podle odborníků ještě letos potrápí

TNBiz, 22.10.2018

I přes ochlazení v Česku pokračuje sezóna klíšťat. Především na jižní Moravě hlásí hygienici výrazný nárůst počtu onemocnění klíšťovou encefalitidou. Oproti loňsku se tam počet nemocných zdvojnásobil. Podle hygieniků za to může dlouhé období tepla a sucha.

Nikdo je nemá rád, přesto jich je všude plno - klíšťata se nehodlají odebrat k zimnímu spánku. V následujících týdnech s nimi prý máme ještě počítat.

"Dokážou velmi dlouhou dobu, i několik let, přežít zahrabána v zemi, buď kvůli suchu nebo kvůli mrazu," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Klíšťatům svědčí teplo a vlhko. Tepla letos sice bylo nadprůměrně hodně, srážky ale prakticky žádné nebyly. Přes léto se jim proto příliš nedařilo. Současné počasí klíšťatům paradoxně vyhovuje mnohem víc.

Na jižní Moravě od začátku roku stoupl počet nakažených klíšťovou encefalitidou na dvojnásobek proti loňsku. Hygienici tam zaznamenali 60 nakažených, loni jich bylo 32.

"Za loňský rok v Česku evidujeme 687 případů klíšťové encefalitidy, v letošním roce, k dnešnímu dni, evidujeme případů 535," uvedla hygienička Eva Gottvaldová. V následujících týdnech by ale počty nakažených mohly právě kvůli vhodnějšímu počasí ještě znatelně stoupnout.

Čím déle na sobě máte klíště přisáté, tím větší je riziko přenosu infekčního onemocnění. Pokud chcete mít jistotu, můžete si nechat zjistit, jestli je přenašečem infekce. Vyšetření ale platíte z vlastní kapsy a přijde vás přibližně na tisícovku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky