Česko slaví 100 let: videomapping, koncerty a otevření Muzea

TNBiz, 27.10.2018

O víkendu vrcholí oslavy 100 let od vzniku samostatného Československa. V sobotu se po dlouhé rekonstrukci otevře budova Národního muzea. Na tu pak bude večer promítán unikátní videomapping. Oboje můžete sledovat živě na TN.cz

Výročí vzniku republiky se slaví ve všech městech, největší oslavy jsou naplánovány v Praze. České dráhy plánují vlaky do Prahy posílit. Nabízejí také zlevněnou skupinovou jízdenku, kdy za 679 korun může o víkendu cestovat až pětičlenná skupina.

Návštěvníky Prahy potěší koncerty předních českých umělců.

Na Václavském náměstí naváže koncert na Pochod pro republiku, který povedou zástupci Sokolů. Pochod vyrazí v 12:30 od Tyršova domu na Újezdu a dorazit na Václavské náměstí by měl o hodinu později. Na náměstí pak vystoupí Ivan Mládek, Laco Déczi, skupina Slza nebo Ondřej Brzobohatý.

Ve 20. hodin bude na budovu Národního muzea promítán videomapping prezentující historii Česka. Následovat jej bude koncert Michala Hrůzy.

Na mladší publikum je zaměřený koncert na Staroměstském náměstí. Představí se Ewa Farná, rapper Kapitán Demo, Celeste Buckingham nebo hiphopová trojice PSH a následně Majk Spirit.

Na Hradčanském náměstí složí v 11 hodin slavnostní přísahu příslušníci Armády, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru. Po rekonstrukci, která trvala 42 měsíců, se slavnostně otevře historická budova Národního muzea. Chybět nebudou ani vrcholní politici, kteří se jako první podívají, jak se podařilo vrátit budově muzea její historický vzhled. Pro veřejnost bude Muzeum otevřeno v neděli. Přímý přenos ceremoniálu můžete od 15:30 sledovat na TN.cz.

Výročí vzniku Československa přiláká také řadu evropských státníků. Pro ty, kteří budou v Praze už od soboty, pořádá Andrej Babiš v sobotu ve 13 hodin slavnostní oběd v Kramářově vile. Kromě českého premiéra by se jej měli zúčastnit premiéři Slovenska, Polska a Lucemburka, místopředsedové vlády Chorvatska a Slovenska a ministr zahraničí Rumunska.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky