Rakoviny a mrtvice se Češi bojí nejvíce, cukrovku považují za neškodnou

TNBiz, 30.10.2018

Největší obavy mají Češi z rakoviny a mrtvice. Naopak cukrovku vidí jako poměrně neškodnou nemoc a dokonce si velká část lidí myslí, že se dá léčit. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který zjišťoval znalosti Čechů o diabetu.

I když cukrovkou trpí v Česku více než 800 tisíc lidí, povědomí o této nemoci je velice nízké. Jednoznačnou obavu z diabetu vyjádřilo přibližně 40 % Čechů, zatímco u rakoviny to bylo přibližně 60 % a u mrtvice přibližně 50 %. Více než polovina Čechů si pak neuvědomuje, že nejvážnější přidruženou chorobou diabetu je onemocnění srdce a cév.

Každý čtvrtý se dokonce mylně domnívá, že cukrovka se dá vyléčit. Léčivé přípravky, které jsou v současné době na trhu, sice dokážou zvýšit kvalitu života a snížit riziko srdečních onemocnění, pacienti ale tyto léky musí užívat do konce života.

Léčení diabetici se dožívají v průměru o 6 let méně, a pokud mají diabetici ještě onemocnění srdce, dokonce o 12 let méně, než zdraví lidé. "Lidé cukrovku hodně podceňují a myslí si, že v nejhorším si stačí píchat inzulín a je vše vyřešené. Neuvědomují si přitom, že s cukrovka může vést k závažným komplikacím a předčasné smrti. Počet nemocných každým rokem roste o přibližně 10 tisíc nových případů, a brzy bychom tak v České republice mohli mít 1 milion pacientů s diabetem," komentuje výsledky průzkumu Martin Prázný ze 3. interní kliniky a Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle něj je vždy nutné upravit životosprávu a včas nasadit nejvhodnější léčbu. "V posledních letech došlo v léčbě diabetu k výraznému pokroku a můžeme léčit moderními léky, které mohou výrazně snížit riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění – nejčastější příčinu úmrtí pacientů s diabetem,“ doplňuje.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy