Rath nebude zastupitelem. Mohou za to jeho spolustraníci

TNBiz, 30.10.2018

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath nakonec nebude členem zastupitelstva města Hostivice. A to i přesto, že jako jediný ze strany Zdravá Hostivice získal po volbách mandát. Osm jeho spolukandidátů nemělo totiž v obci trvalý pobyt.

Stížnost byla podaná na celkem deset kandidátů, soud však neuznal kandidaturu pouze osmi z nich. Podle Ratha by si na kandidáty nikdo nestěžoval, kdyby prý stranu nevedl on. Chce ale dál vést opozici, i když mimo zastupitelstvo.

"Já v opozici můžu pokračovat i mimo zastupitelstvo. V takovém městě je jedno, jestli jste zastupitel opoziční, nebo opoziční hlas mimo zastupitelstvo. Věci můžete kritizovat a upozorňovat na ně jak ze zastupitelstva, tak zvenku. Ten rozdíl není takřka žádný," sdělil webu iDNES.cz.

Soudkyně Krajského soudu v Praze uvedla, že Rath získal místo v zastupitelstvu neprávem, protože lidé hlasovali i pro jeho spolustraníky, kteří ale neměli v obci trvalé bydliště. Tyto hlasy se tak nemohou počítat.

Místo Ratha získal mandát Petr Lovíšek za uskupení Středočeši 2012. Rathova Zdravá Hostivice nyní nemá v zastupitelstvu žádného člověka. Podle Ratha se jej za každou cenu chtěli zbavit jeho političtí konkurenti. Zda tohle bude znamenat jeho definitivní konec v politice, zatím není jasné.

Letos se David Rath dokonce pokoušel probojovat do Senátu. Nekandidoval však v Hostivici, ale v Litoměřicích, kde strávil více než rok ve vazební věznici. Odsouzen byl za úplatky a manipulaci s veřejnými zakázkami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy