Medvědi jsou na Valašsku dva, ten druhý se lidem i zvířatům vyhýbá

TNBiz, 31.10.2018

Odborníci z CHKO Beskydy a Hnutí Duha ve středu vyrazili do terénu, aby zmapovali pohyb medvěda, který se potuluje Valašskem už více než měsíc a půl. V posledních dnech se totiž přesunul z okolí Vsetína, kde zabil asi 10 ovcí.

Naposledy byl medvěd spatřen mezi Halenkovem a Novým Hrozenkovem, které jsou už poměrně blízko česko-slovenské hranici. Jenomže pracovníci z CHKO Beskydy vědí, že v těchto místech se pohybuje druhý medvěd, který je o něco starší a mohutnější.

Experti mají k dispozici i jeho stopy, které jsou asi o dva až tři centimetry větší. Tento medvěd ale nechodí mezi lidská stavení a nezabíjí hospodářská zvířata. Co nejdříve tak chtějí vyloučit možnost, že oba medvědi jsou ve stejném teritoriu.

Je to velmi důležité kvůli odchytové kleci, kterou chtějí přemístit - ta je doposud v okolí obce Jarcová a huňáč se od ní v posledním týdnu už hodně vzdálil. Zároveň chtějí mít dokonalý přehled, kde se teď medvěd pohybuje.

Už v tomto týdnu by měl na Valašsko dorazit odborník na odchyt medvědů ze Slovenska a nejspíš o víkendu přibude do týmu další posila, tentokrát veterinář ze ZOO z Dvora Králové, který má zkušenosti s narkotizační puškou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy