Pražské mosty padají protože správci zanedbali údržbu, tvrdí odborníci

TNBiz, 31.10.2018
Mosty by se měly kontrolovat každý rok

V hlavním městě je podle odborníků ve špatném stavu stovka mostů. Problém se netýká jen těch velkých, ale i menších do délky sto metrů. Podle České komory autorizovaných inženýrů a techniků je problém především v počtu kontrol a také ve financování.

Pražská Technická správa komunikací v současné době provádí kontroly Hlávkova a Palackého mostu a také mostu Legií. Kvůli havarijnímu stavu musel být minulý týden uzavřen most v Bubenské ulici navazující na Hlávkův most.

Praha má s těmito dopravními stavbami problémy dlouhodobě, loni v prosinci se zřítila lávka v Troji a letos v lednu byl na čas uzavřen pro městskou hromadnou dopravu a auta most Libeňský.

Podle české komory autorizovaných inženýrů a techniků je hlavním problémem nedostatek finančních prostředků na údržbu. Na opravy nebo přestavby jdou peníze dotační buď ze státního fondu dopravní infrastruktury, nebo z evropských dotačních fondů.

Řada správců odkládá údržbu a spoléhá na následné opravy nebo přestavby, které jsou dražší než průběžná odpovídající údržba. Kontrola mostů probíhá jednou za pět let, podle odborníků by se ale měly kontrolovat každý rok.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy