Festival Prototyp letos rozzáří brněnské Výstaviště

Zahájen bude v pátek tradiční fashion performance

Jubilejní 5. ročník festivalu proběhne 16. – 18. listopadu na brněnském Výstavišti v pavilonu A. Zahájen bude v pátek tradiční fashion performance a hudebním programem a pokračovat bude v sobotu a  v neděli veletrhem makerů, který formou přednášek a workshopů představí zajímavé obory kutilství a technologických inovací. Po celou dobu festivalu bude k vidění interaktivní a audiovizuální výstava autorů z ČR i zahraničí.

Páteční program Prototyp LIVE & FASHION zahájí v 19:00 DJ Alan Wood, následovaný fashion performance s titulem OUTVISIBLE, která představí modely šestice mladých návrhářů. Po celý večer budou v rytmu experimentální a elektronické hudby a house provázet známá jména české hudební scény: Sonority, Bratři a DJ Schwa.

Od pátku až do neděle návštěvníci zažijí interaktivní audiovizuální výstavu Prototyp ART určenou pro širokou veřejnost. Představí se talentovaní začínající i zkušení tvůrci z České republiky a zahraničí s uměleckými díly využívající zvuk a pohyb, umělou inteligenci, UV světlo, 3D tisk, videomapping a další novomediální prvky. Za zmínku stojí např. video skulptura Metropolia Jakuba Nepraše, která se objevila na světové výstavě EXPO v Šanghaji, instalace Kouzelný les od studia Verge, kteří vystavovali v rámci pražského festivalu SIGNAL před několika týdny nebo projekt EXPLORER švýcarských umělců ze studia ENCOR pohrávající si s prostorem, zvukem a světlem.

Novinkou je část Prototyp MAKERS, která sdružuje technologické nadšence, kutily, studenty, sdílené dílny i komerční subjekty. Návštěvníci čerpají inspiraci pro vlastní tvorbu, případně si produkty přímo kupují. “Chceme ukázat, že kutilství není záležitost minulého století, ale že jde o moderní součást naší kultury pomáhající jedincům tvořit projekty nejrůznějšího ražení, od těch čistě pro radost, pro ty pomáhající inovacím v průmyslu nebo třeba umění či vědě,” říká Tomáš Mejzlík, koordinátor brněnské sdílené dílny FabLab, která se letos na festivalu podílí. Součástí festivalu je také série přednášek a workshopů z oblasti 3D tisku, IoT, open-source atd.

Festival Prototyp je tradiční akcí brněnského podzimu, která již 5 let obohacuje kulturní dění v moravské metropoli a vzdělává a propojuje lidi z oblastí umění, vědy, a technologií. Snaží se vytvářet netradiční a každý rok odlišnou akci, která má ovšem za cíl spojit Brňany i přespolní bez ohledu na to, zda jsou dospělí, děti, studenti nebo důchodci. Festival organizuje Prototyp production, z.s. ve spolupráci s FabLab Brno, VISUALOVE, JIC a Hvězdárnou a planetáriem Brno. Festival vznikl s finanční podporou z projektu Jihomoravský kraj fandí vědě!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky