Rekonstrukce se povedla: bydlení s nádechem historie v srdci Smíchova

Jana Brožková, 8.11.2018
Secesní vila byla postavena v letech 1912-1913 Moderní bydlení v centru Prahy s nádechem historie. To je projekt Na Doubkové 2, jehož hlavní dominantou je nádherná rekonstruovaná secesní vila. Rekonstrukce vily s přilehlou zahradou probíhala v duchu nejvyšších stavebních a restaurátorských standardů.  

“Naším záměrem bylo vytvoření unikátního bydlení pro náročného klienta v srdci Smíchova ve velmi žádané lokalitě vilových domů s krásným výhledem na Prahu a zároveň do okolní zeleně,” vysvětluje Ondrej Spodniak, jehož společnost Premiot Group má realizaci celého projektu na starosti.

Historie

Secesní vila byla postavena v letech 1912-1913 pro továrníka Karla Paška, kterou pro něj navrhl a postavil architekt Miroslavgner, představitel pozdního historismu, secese a moderny.

Karel Pašek byl významnou osobností Smíchova. Vedl zde továrnu na čerpadla, pumpy a větrné motory. Historie jeho rodu sahá až do 17. století, kdy se rodina věnovala ještě sklářskému řemeslu. Ke stávajícím budovám dal přistavět haly pro montážní provoz od stavitele Pudlače. V sousedství Paškovy vily žily hned dvě slavné osobnosti – literární kritik, novinář a spisovatel F. X. Šalda a potom poněkud mystický dekadentní spisovatel a vyznavač okultismu Emanuel z Lešehradu, který vytvořil sbírku literárních a historických dokumentů, jež obsahovala vzácné rukopisy, korespondenci, fotografie a osobní předměty.

Lokalita

Projekt leží v bezprostřední blízkosti Santošské zahrady, která je chráněna jako kulturní památka ČR, a revitalizovaného parku Na Skalce. I ten má velmi bohatou historii. Zde totiž rytíř Eduard Doubek vystavěl park, který roku 1889 daroval smíchovské obci. Ta pověřila architekta Františka Thomayera, aby park ještě lépe zvelebil, což se také v letech 1891-1894 stalo. A Thomayerovu výslednou podobu neoklasicistní parkové úpravy s jezírkem, altánkem a značným převýšením můžeme vidět i dnes. Park je nádherně terénně vymodelován a nabízí pestrou ukázku dřevin.

Citlivá rekonstrukce

Všechny původní fasádní prvky byly na vile zachovány. Zábradlí, okenní výplně i vstupní dveře jsou věrnými replikami původních secesních originálů s maximálním zaměřením na detail.

Veškeré práce na rekonstrukci byly prováděny pod drobnohledem investora zkušenými odborníky ve stavitelství a restaurátorství. Díky použití izolace a systémů plošného temperování bylo docíleno vynikající tepelné a akustické pohody v každém bytě. Statické úpravy uvnitř dispozice byly prováděny pod dohledem statika. Střecha objektu je dobře tepelně izolovaná a opatřena klasickou (původní) střešní krytinou typu „bobrovka“.

Doplňkem stavby je částečně v terénu zapuštěná dostavba garáže, která bydlení svými 6 parkovacími místy posunuje do moderní doby. Součástí dostavby je navržená zelená střecha, která tvoří parkovou úpravu hlavního vstupu do objektu.

Terénní úpravy na zahradě jsou vytvořeny s maximální pokorou ve vztahu k okolí i budově samotné. Nový plot i vstupní brána na pozemek vily jsou postaveny v duchu původního pojetí.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba