4 věci, které vám nikdo neřekl o testosteronu

Doba je pro normálního muže dost náročná. V práci je třeba podávat abnormální výkony, doma hrát správně roli hlavy rodiny a u toho ještě vypadat k světu... A skutečnost? V kanceláři se hromadí práce, manželka už týdny bezvýsledně žádá o opravu rozbité poličky a děti si stěžují na nedostatek pozornosti. Namísto vysněného six-packu a mohutných bicepsů se začínají objevovat povislá ňadra a pivní pupek. Sebevědomí upadá, nálada je na bodu mrazu, o chuti na postelové hrátky s milovanou ženou nemluvě. Za tím vším hledejte společného jmenovatele, a tím je úbytek hormonu zvaného testosteron.

1. MĚNÍ TĚLO I MYSL

Říká se, že je zodpovědný za agresivitu a že se díky němu muži lépe orientují v prostoru. Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů (mužských hormonů). Vzniká přirozenou cestou ve varlatech a buňkách nadledvinek. Správná hladina testosteronu řeší řadu problémů, kterým muž čelí denně v rodině i v práci. Muž je vyrovnaný, se zdravým sexuálním apetitem a bez problémů s erekcí. Je také více otevřený novým věcem, zážitkům a lidem. Hýří sebevědomím, dobrou náladou a přirozeným respektem. Naopak při nižší hladině testosteronu se mohou objevit problémy na těle i na duši. Nejčastější jsou obecně známé potíže s ukládáním tuku v oblasti břicha, ztrátou svalové hmoty a zvětšení prsou. Připojuje se nižší průbojnost, ztráta sebevědomí a splíny.

2. TESTOSTERON SE „VYBÍJÍ“

Je to trochu nespravedlivé, že nejvyšší hladiny testosteronu se objevují u mladých mužů kolem
20. - 30. roku života, kdy se kariéra teprve rozjíždí a o rodině se teprve začíná uvažovat. Na konci této životní fáze ale následuje postupné snižování hladiny přibližně o 1 % ročně a kolem 50. roku už jde spíše o pád. Prudký pokles hladiny mužského pohlavního hormonu často nastane i mnohem dříve. Není žádným velkým překvapením, když už mladí kolem 25. roku vykazují silně snížené procento testosteronu v těle. Na vině je v tomto případě špatný životní styl, především přemíra alkoholu, nezdravá strava a nedostatek kvalitního spánku. Jak prokázaly studie, nejvíce testosteronu se v těle tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek častěji tíží workoholiky a muže ve stresu, kterým i ve spánku mozek pracuje na plné obrátky.

3. NENÍ TŘEBA LÉKAŘ

Není třeba hned spěchat do čekárny k doktorovi, když zmíněné příznaky úbytku testosteronu nastanou. Základem pro obnovení ztraceného testosteronu je zdravý životní styl, především konzumace kvalitních potravin, především masa (hovězí, drůbež i ryby), vajec, ovoce a zeleniny, ořechů, semínek, luštěnin a zdravých tuků, které obsahují převahu nenasycených mastných kyselin. Mezi téměř zázračné potraviny na podporu testosteronu v těle patří brokolice, která pomáhá při metabolismu estrogenu. Česnek zase snižuje hladinu kortizolu a tím napomáhá k tvorbě testosteronu. Také avokádo s vysokým obsahem vitamínů napomáhá ideální hladině testosteronu.

Také některé bylinky jsou bohatým zdrojem tělu prospěšných látek, které pomáhají zvýšit hladinu tolik potřebných hormonů. V neposlední řadě pomáhá pravidelný pohyb, který je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Pomohou i vhodné potravinové doplňky.

4. MULTIVITAMIN, KTERÝ VÁM VRÁTÍ TESTOSTERON ZPĚT, VYMYSLELI ČEŠI

Věřte, nevěřte, ale právě v Česku vznikl zcela přírodní a vysoce účinný doplněk výživy Primulus, který pomáhá obnovit ztracenou hladinu testosteronu. Obsahuje směs těch správných vitamínů, minerálů a výtažků z bylin. Za zmínku stojí například zinek, hořčík, extrakt z černého pepře, kotvičníku zemního či pískavice (řecké seno). Při jeho pravidelném užívání se zlepší hladina testosteronu, imunita, zmizí ospalost v průběhu dne, zrychlí se proces nabírání svalové hmoty, zlepší nálada, zvýší libido a urychlí se proces regenerace organizmu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky